Drony sú čoraz populárnejšie nie len v západných krajinách, ale aj u nás, na Slovensku. Ich využitia sú pritom rôzne. Medzi tie najznámejšie nepochybne patria vojenské operácie či krásne zábery vo filmoch. V posledných rokoch sa však rozšírili aj drony určené pre bežných ľudí, ktorí ich môžu využiť pre natočenie vlastných záberov. Jedným z nich je Lily, projekt od Henryho Bradlowa. Volá sa Lily, nemá aktívne ovládanie a používateľa sleduje na základe malého príslušenstva, ktoré si pripnete na zápästie.

A na čo slúži tento roztomilý pomocník? Po tom, ako ho vyhodíte do vzduchu, poprípade stlačíte tlačidlo pre automatické odštartovanie, vás začne prenasledovať. Počas toho, ako za vami lieta natáča kvalitné video, čo sa môže hodiť pre rôzne projekty či rodinné videá. Postará sa o to 12 Mpx senzor, ktorý je okrem iného schopný spraviť 360 stupňovú panorámu.

Čo sa videa týka, malá kamera je schopná natočiť Full HD video rýchlosťou 60 snímok za sekundu, poprípade HD video rýchlosťou 120 snímok za sekundu. Aby toho nebolo málo, ak ste náhodou na snowboarde a vyskočíte, senzor na vaše ruke to rozpozná a Lily automaticky spustí natáčanie slow motion videa.

Lily vás vie prenasledovať, fotiť aj kamerovať
Lily vás vie prenasledovať, fotiť aj kamerovať

Celkový letový čas tvorca dronu uvádza na 20 minút a letieť zvládne rýchlosťou až 40 kilometrov za hodinu. Dosah medzi komunikačným zariadením a dronom je 30 metrov. A koľko stojí takáto „sranda“? Lily si momentálne môžete predobjednať za 499 dolárov (438€), neskôr cena vzrastie na 999 dolárov (877€).