Google dnes na vývojárskej konferencii predstavil svoju novú službu. Volá sa Google Photos a ako už jej názov napovedá, je určená pre vaše fotografie a videá. Možno si hovoríte, že čo môže byť také geniálne na službe pre fotografie? Čítajte ďalej, toto vás bude zaujímať.

Gigant z USA si uvedomil, že ľudia denne odfotia aj stovky záberov, v ktorých sa rýchlo stratíme. Preto pripravil Google Photos, službu, ktorá sa v nich vyzná, ktorá ich vie zorganizovať a ktorá ich vie bezpečne uložiť na cloud či jednoducho vyzdieľať s vašimi najbližšími. Poďme si to rozpísať.

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.photos“]

Domov pre všetky fotografie a videá

Nová služba je rozdelená na tri základné funkcionality. Prvou je „Domov pre fotky.“ Teda jednotné miesto, kam sa vždy vrátite, keď si budete chcieť pozrieť fotografie, vyhľadať jednotlivé zábery a podeliť sa o ne s vašou rodinou či kamarátmi. Jednoduché gestá vám pomôžu rýchlo a jednoducho navigovať medzi jednotlivými fotografiami a videami, či už po dňoch, mesiacoch alebo po rokoch.

Automatické rozpoznanie a organizovanie

Druhou z nich je organizácia na základe automatických algoritmov Google. Povedzme, že potrebujete nájsť fotografie, ktoré ste zažili počas festivalu z roku 2007. V Google Photos vám stačí stlačiť modré tlačidlo „Hľadať,“ napísať doň názov festivalu a rok a Google Photos automaticky priradí všetky fotografie odfotené počas festivalu a zobrazí ich.

https://www.youtube.com/watch?v=ydBjsZnHrwM

Okrem toho, Google automaticky rozpozná všetky osoby, s ktorými sa fotíte. Vyhľadať tak môžete všetky fotografie vašej polovičky, dieťaťa či vašich rodičov. Všetko toto prebieha automaticky, bez toho, aby ste museli čokoľvek spraviť.

Jednoduché zdieľanie

Čo však ak chcete jednotlivé alebo hoc aj všetky fotky vyzdieľať s vašimi známymi? Google predstavil nový spôsob, ako tak môžete spraviť. Volá sa „sharing with link,“ teda zdieľanie pomocou odkazu. Najskôr si vyberiete fotku, resp. fotky, ktoré chcete niekomu ukázať, potom stačí stlačiť tlačidlo pre zdieľanie a tapnúť na ikonku reťaze.

Potom už daný odkaz stačí prilepiť do konverzácie, ktorú s niekým vediete. Danému človeku sa potom odkaz otvorí na webe Google Photos. Uvidí ich aj bez toho, aby tam mal akýkoľvek účet či stiahnutú aplikáciu Google Photos. A keď som spomínal označenie viacerých fotografií? Google Photos má príjemné gesto, pri ktorom stačí tapnúť a držať prst na prvej fotke a potom prst pomaly presunúť na poslednú. Označia sa tak všetky, resp. toľko fotografií, kde prstom zastanete.

Neobmedzené úložisko + dostupnosť

To však nie je všetko. Google na konci prezentácie Google Photos prezradil, že každému z nás dáva neobmedzený priestor pre zálohu fotografií (až do 16 Mpx) a videí (až do 1080p). Aplikácia bude dostupná už dnes v Google Play, Apple App Store a na webe.