foto: The Verge

Spoločnosť Google dnes na konferencii Google I/O potvrdila doterajšie špekulácie o projekte Brillo, ktorého cieľom je vytvoriť jednoduchý operačný systém pre segment Internetu vecí.

IoT – Internet of Things – Internet vecí. Segment, ktorý sa bude v blízkej budúcnosti dotýkať čoraz väčšieho spektra spoločnosti v sebe ukrýva inteligentné zariadenia bežnej spotreby akými sú napríklad zámky dverí, osvetlenie domácnosti, termostat klimatizácie, chladnička, garážová brána a podobne, ktoré sú prostredníctvom bezdrôtovej technológie pripojené na internet.

Google pre tieto zariadenia vyvíja, respektíve už vyvinul jednoduchý operačný systém Brillo, ktorého základy nájdeme v OS Android.

Systém bude nenáročný na hardvér a bude podporovať ako WiFi konektivitu tak Bluetooth pripojenie v nízkoenergetickom režime.

Google Brillo bude pochopiteľne komunikovať s vašimi Android zariadeniami, pričom všetky inteligentné IoT zariadenia budú odosielať informácie do cloudu, ktorý bude zdieľaný s vašim Android smartfónom, Android tabletom, autom s OS Android Auto či Android Wear hodinkami.

Budete si tak môcť v reálnom čase upraviť teplotu v domácnosti, pozrieť bezpečnostné kamery s OS Brillo, otvoriť garáž, vypnúť/zapnúť osvetlenie…a takto by sme mohli pokračovať.

foto: The Verge
foto: The Verge

Google Brillo je reálny softvérový produkt, ktorý bude k dispozícii v 3. štvrťroku 2015 vo vývojárskej edícii a v 4. štvrťroku 2015 v plnej verzii.

Viac informácii zatiaľ známych nie je, v blízkej budúcnosti sa však určite objavia a určite vás o nich budeme informovať.