Drony sú novou zábavkou, ktorá sa rozšírila hlavne v uplynulých rokoch. Jedná sa o lietajúce zariadenie, najčastejšie so štyrmi vrtuľkami, ktoré sa využíva pre zachytenie dychberúcich záberov. Rovnako ako ostatné lietajúce zariadenia, aj drony musia dodržiavať určité pravidlá. Medzi ne napríklad patrí zákaz lietania v noci či dodržiavanie vzdialeností od budov a ľudí. Štát však tieto obmedzenia plánuje posunúť do ďalšej úrovne.

Momentálne totiž neexistuje zákon, ktorý by priamo upravil prevádzku dronov. Ako TASR informovala, z pohľadu leteckého zákona 143/1998 b. sú drony lietadlá, čo potvrdili aj advokáti.

Ukážka z natáčania

„Drony sa môžu stať aj ohrozením a prostriedkom na porušovanie ľudských práv, čiže je to zase téma, ktorú treba podľa mňa otvoriť v najbližšej dobe,“ informuje o stanovisku policajného prezidenta Tibora Gašpara server HNOnline.sk.

O sile dronu narušiť súkromie sa presvedčil aj náš premiér, ktorému raz jedna takáto vecička lietala priamo pred oknami. Je teda zjavné, že štát sa dronmi zaoberať bude. Kedy by však nová legislatíva mohla vstúpiť do platnosti momentálne jasné nie je.