foto: The Verge

Na konferencii Google I/O po predstavení novej verzie operačného systému Android M prišiel na rad aj Android Wear, operačný systém pre inteligentné hodinky.

Nová verzia Android Wear bude k dispozícii už za pár týždňov a prinesie hlavne vylepšené vlastnosti interakcie používateľa s hodinkami.

Najmarkantnejšou novinkou je asi nový spôsob zobrazenia informácií na displeji v tzv. režime „alwas on“, v ktorom budú informácie z aplikácií a podobne vždy zobrazené, no po chvíli sa zobrazia v špeciálnom čierno-bielom monochromatickom režime, ktorý je energeticky nenáročný.

Sider1Túto funkciu si bude môcť užívateľ aktivovať pre každú aplikáciu zvlášť.

Ak budete mať na hodinkách zobrazený napríklad nákupný zoznam alebo navigáciu, displej nikdy nezhasne (pokiaľ ho napr. tlačidlom nezhasnete cielene) a vy budete mať informácie okamžite k dispozícii len pohľadom na hodinky.

Ďalšou zaujímavou funkciou je podpora pre gestá. Vďaka senzorom v hodinkách systém rozpozná určité druhy gest a vy tak môžete rolovať v kartách či ponukách aplikácií bez toho, aby ste sa dotkli displeja.

Stačí jednoducho „švihnúť“ zápästím a aktuálna karta s informáciami sa prepne na ďalšiu.

Ak radi v konverzáciach používate smajlíkov, najnovší Android Wear ich dokáže rozpoznať tak, že ich nakreslíte na displej.

Ak chcete odpovedať na správu prostredníctvom hodiniek, emotikonu jednoducho nakreslíte, hodinky vám ponúknu relevantný výsledok a odošlete.

Bez násscszvu

Nový Android Wear poteší aj športovcov, pričom by mal detailnejšie merať a zaznamenávať fitness atribúty a aspekty zdravia prostredníctvom gyroskopu, snímaču tepu a ostatných senzorov, a s hodinkami si tak dokážete po novom odmerať golfový švih, použiť rôzne režimy pre napr. drepy a podobne.

Pre zaujímavosť, v obchode Google Play sa už nachádza viac ako 4000 aplikácií určených pre hodinky s OS Android Wear a viac ako 1500 dizajnových prevedení ciferníkov.