Google dnes na vývojárskej konferencii predstavil novú funkciu pripravovanej verzie Android M. Volá sa „Doze“ a jedná sa o perfektný režim, ktorý inteligentne predĺži výdrž batérie zariadenia.

Nový režim je navrhnutý tak, aby predĺžil výdrž batérie zariadenia tým, že zablokuje, resp. pozastaví služby bežiace na pozadí. Doze zanalyzuje ako používate svoje zariadenie a zapne sa len vtedy, keď ho nepoužívate. Napríklad cez noc, poprípade cez deň (ak máte tablet doma a používate ho až večer, keď sa vrátite).

Hlboký spánok

Aj napriek tomu, že sa zariadenie uvedie do hlbokého spánku ostávajú fungovať základné funkcie ako napríklad spustenie budíkov či prijímanie dôležitých správ či telefonátov.

Google je celkom správne presvedčený, že drahocenná energia by nemala byť vyhodená len na to, aby bolo zariadenie neustále zapnuté aj vtedy, keď ho vôbec nepoužívate. Doze sa, popravde, lepšie hodí pre tablety, než pre telefóny, keďže tie používame „nárazovo,“ teda väčšinou ich nenosíme vo vrecku.

2x dlhšia výdrž batérie

Počas prezentácie Sundar Pichai prehlásil, že ich interné testy poukázali na to, že Nexus 9 dokázal so zapnutým režimom Doze vydržať nabitý 2x dlhšie, než Nexus 9 bežiaci pod Lollipopom. To je veľmi slušný výsledok, ktorý poteší mnohých z vás.

Android M tak inteligentne zistí či zariadenie používate alebo nie. Ak ho nepoužívate, uspí ho a nechá spustené len tie najdôležitejšie služby. Tým vám ušetrí drahocenné percentá batérie a nepochybne vyčarí úsmev na tvári, hoc aj pomyselný.