Úvod Novinky Android Android M a špekulácie: Čo všetko môže priniesť nová verzia operačného systému?

Android M a špekulácie: Čo všetko môže priniesť nová verzia operačného systému?

Aké novinky prinesie ďalší Android? Takéto sú očakávania.

3

Vývojárska konferencia Google I/O už pomaličky klope na dvere a s ňou aj ďalšia väčšia aktualizácia najpopulárnejšieho operačného systému pre mobilné zariadenia. Aké vylepšenia by teda mohol nový Android priniesť, ak bude za pár hodín oficiálne predstavený?

Pokiaľ si internetový gigant naozaj niečo prichystal, zajtra budeme môcť na vlastné oči vidieť, čo všetko aktualizačný balíček – pod potencionálnym označením Android M – prinesie majiteľom vybraných modelov smartfónov či tabletov.

Svižnejší a energeticky-efektívnejší

Od novej verzie Androidu sú očakávané viaceré vylepšenia, a to vrátane krajšieho Material dizajnu, opäť lepšieho výkonu, nižšej spotreby energie alebo pridania niekoľkých funkcionalít, ktoré sú zamerané predovšetkým na biznis zákazníkov. Medzi tie patrí napríklad tzv. ´Multi-window´ aj základná podpora pre biometrické senzory, pričom obe poprední výrobcovia ako LG či Samsung vo svojich zariadeniach s dodatočnou nadstavbou operačného systému ponúkajú už dlhšie.

Ďalšou pomerne zaujímavou novinkou môže byť polohová identifikácia Android zariadení v našom okolí a následná bezdrôtová komunikácia. Podľa všetkého pôjde o jeden zo základných pilierov prichádzajúceho internetu vecí. Tech web Phone Arena dokonca spomína univerzálnu interakciu s upozorneniami na prichádzajúce správy z rôznych komunikačných aplikácií alebo komplexnejšie ovládanie hlasovými príkazmi.

Android Pay

Zabudnúť taktiež nesmieme ani na Android Pay, vynovený platobný systém Google, ktorý bol odhalený ešte začiatkom marca. Používatelia tak budú môcť realizovať jednoduché a rýchle platby v podporovaných aplikáciach a s prítomnosťou smartfónu i priamo v obchodných prevádzkach.

Na základe dostupných informácií možno pomerne jednoducho vyvodiť záver, že očakávaný Android M nepríde v znamení revolúcie, ale skôr iba nevyhnutnej evolúcie. Spomenuté vylepšenia nám však aj napriek tomu vedia výrazne zlepšiť používateľské skúsenosti, najmä ak má niekto vo vlastníctve NEXUS s nedotknutým systémom.