Už celkom dlhý čas Android používatelia bažia po schopnosti presunúť aplikácie z interného úložiska na microSD kartu tak, ako tomu bolo kedysi. Google si to konečne všimol a vyzerá to tak, v Android M sa táto funkcia konečne objaví.

Staronová novinka sa volá Adoptable Storage Devices. Aj napriek tomu, že Google funkciu na Google I/O 2015 nespomenul, objavuje sa v oficiálnej dokumentácii ku Android M preview. Zariadenia s Adotable Storage Devices si na microSD kartu budú môcť presúvať nie len dáta z aplikácií ale aj samotné APK súbory. Aktívne to bude len vtedy, ak to umožnia jednotliví vývojári aplikácií.

Google funkciu presúvania aplikácií a hier na microSD kartu zrušil, no niektorí výrobcovia sa rozhodli, že ju tam svojpomocne vrátia. Pre Google to bol pravdepodobne dostatočný dôvod na to, aby ju od oficiálnej verzie vrátil. Spolu s presúvaním aplikácií na microSD kartu Google zjednocuje aj ďalšie funkcie, ako napríklad podporu snímača odtlačkov prstov, vlastné rýchle nastavenia či témy.

Oficiálna dokumentácia okrem toho spomína aj to, že microSD karta prispôsobená pre presúvanie hier a aplikácií bude automaticky šifrovaná. Okrem toho, pred použitím sa sformátuje. Google tým chce dosiahnuť to, aby sa správala, ako interné úložisko.

Čo je zaujímavé je fakt, že Adoptable Storage Devices zahŕňa aj pre USB flashdisky. Android M prináša natívnu podporu pre USB OTG, no USB pravdepodobne nebudete chcieť mať pripojené k telefónu vždy, keď budete chcieť použiť nejakú aplikáciu. Tak či tak sa jedná o poriadne vylepšenie, za ktoré budú Google vďačné tisíce ľudí.