Sundar Pichai, viceprezident pre produkty v spoločnosti Google začal včerajšiu konferenciu Google I/O 2015 zaujímavými číslami, ktoré sa týkajú portfólia služieb tejto spoločnosti.

V roku 2014 bolo osem z desiatich predaných smartfónov vybavených operačným systémom Android, čím tento OS jednoznačne dominuje trhu.

Google vyhľadávanie, YouTube, Mapy, Gmail, Chrome a samozrejme Android – všetky tieto softvérové produkty využíva viac ako miliarda používateľov a čo a týka Androidu, ten vo svojich produktoch využíva viac ako 400 rôznych výrobcov.

Na trhu tak môžeme nájsť cez 4000 rôznych zariadení bežiacich na Androide, ktoré sú online prostredníctvom viac ako 500 rôznych operátorov a poskytovateľov internetových služieb po celom svete.

Rast zaznamenal aj Android Wear, operačný systém pre inteligentné hodinky, pričom v súčasnosti existuje už sedem modelov hodiniek s týmto OS a očakáva sa príchod ďalších.

android-numbers-screen3-840x461

Ďalšou samostatnou kategóriou je operačný systém pre automobily, Android Auto, ktorý výraznejšie obsadí trh práve v nasledujúcom období.

V USA si už teraz môžete kúpiť Hyundai Sonata s týmto OS, pričom Chevrolet vybaví systémom Android Auto až 13 modelov, ktoré prídu na trh v roku 2016.

Android Auto budú používať aj automobilky z koncernu Volkswagen a nové modely áut s Android Auto budú k dispozícii taktiež v roku 2016 a to aj pre Európu.

Google-IO-2015-Sundar-Pichai-android-auto-1-840x473

Za zmienku určite taktiež stojí 17 miliónov kusov predaných streamovacích zariadení Chromecast, ktoré dokáže z vášho TV spraviť online multimediálne centrum.

Uvidíme, ako sa bude produktom a službám spoločnosti Google dariť tento rok.