Inteligentné mobilné telefóny vedia poslúžiť na viac, ako iba na komunikáciu či konzumáciu obsahu. Podľa odborníkov môžeme vďaka ním vytvoriť spoľahlivý systém, ktorý posunie informácie o tom, kde a kedy nastane katastrofické zemetrasenie.

Hardvér smartfónov by tak dokázal pri bežnom používaní registrovať prvé otrasy, na základe čoho následne systém vyhodnotí miesto či pravdepodobnú silu. Využije sa pritom GPS, pripojenie k internetu aj senzor ako akcelerometer. Nadobudnuté dáta od viacerých používateľov z danej lokality následne vyhodnotia a poskytnú predčasné varovanie s užitočnými podrobnosťami.

Informoval odborný web Science Advances.

Špeciálne seizmografické systémy na detekciu prichádzajúcich zemetrasení sú dosť nákladné, takže dostupnejšia alternatíva vie výrazne napomôcť predovšetkým chudobnejším krajinám. Ich kvality však nemožno porovnávať.

Vedci sa opierajú o fakt, že množstvo smartfónov vo svete neustále narastá, pričom už teraz patria medzi najpoužívanejšie spotrebiteľské zariadenia.

Prvý veľký krok chcú spraviť priamo v Chile. Pilotný projekt bude tvoriť niekoľko komerčných smartfónov s externým GPS čipom, vďaka ktorému získajú presnejšie údaje o polohe a tým aj zlepšia spoľahlivosť systému.