Úvod Zaujímavosti Rumun neplatí za benzín. Z lega si postavil auto, ktoré jazdí na...

Rumun neplatí za benzín. Z lega si postavil auto, ktoré jazdí na vzduch!

Bežné auto vymenil za dopravný prostriedok poskladaný z lega.

20

Počuli ste už niekedy o fungujúcom aute, ktoré na svoje fungovanie využíva obyčajný vzduch? A čo tak auto v životnej veľkosti z lega, ktoré jazdí na vzduch? Steve Sammartino z Rumunska, si jedno také vyrobil. Predtým však ešte experimentoval s vesmírnymi loďami a prúdovými motormi.

Všetko to začalo, keď raz na internete našiel jednoduché nákresy prúdovej turbíny. Nenapadlo mu nič lepšie, než si jednu postaviť. Odhadoval, že prácu dokončí do troch týždňov. Z troch týždňov sa však stali tri roky. Svoje dielo nakoniec pripevnil k bicyklu a párkrát sa previezol.

Neskôr mu napadlo vystreliť niečo do vesmíru. Pri svojom prvom pokuse použil balón a raketoplán z lega. Do vesmíru sa teda nedostal, no v budúcnosti to vraj plánuje.

Stevovým najzaujímavejším projektom je v súčasnosti auto z lega. Nejde však o obyčajnú hračku. V tomto aute sa môžete bez problémov zviezť rýchlosťou 20-30 km/h. To síce nie je veľmi rýchlo, no podľa slov jeho tvorcu sa pri každej jazde modlí, aby všetko neskončilo jednou veľkou legovou explóziou. Rýchlosť je teda viac než dostatočná.

Auto má tiež špeciálny motor na stlačený vzduch. Ten poháňa 256 piestov. Doplňovanie paliva je veľmi jednoduché. Stačí mať pri sebe kompresor. Nakoniec, celý tento zázrak je vyrobený z viac než pol milióna legových kociek. Ak chcete vedieť viac, pozrite si video hore.