Jar je krásne obdobie. Nie len, že sa po dlhej zime začne všetko prebúdzať, no na scénu nastupujú najhorúcejšie telefóny, plné tých najmodernejších technológií. Jedným, resp. v tomto prípade dvomi z nich sú nové telefóny od Samsungu.

Najväčší juhokórejský výrobca a zároveň najväčší výrobca mobilných zariadení na našej planéte to však v posledných rokoch vôbec nemal jednoduché. Minulý rok predstavil Galaxy S5, ktorý nebol zlý, no oproti novým iPhonom, ktoré sú jeho najväčším konkurentom mu chýbalo veľa vecí a tie, ktoré ponúkal, neboli dotiahnuté do konca.

Odzrkadlilo sa to aj na finančných výsledkoch, ktoré klesali a klesali, až dosiahli niekoľkoročné minimum. Spoločnosť razom zbystrela a uvedomila si, že časy „lacných plasťákov“ za niekoľkosto eur sú dávno preč. Aby si za svoje telefóny mohli pýtať toľko peňazí ako doteraz, museli spraviť niečo iné, niečo prémiovejšie, niečo čo by za to stálo. Ich snaha začala ešte minulý rok, keď po dlhej dobe predstavili kovový model GALAXY Alpha. Neskôr sa táto snaha preniesla aj na topmodel Galaxy Note 4, ktorý sa stal jedným z najprémiovejších telefónov spoločnosti. Oči analytikov boli upreté na predaje tohto modelu, no zostup príjmov spoločnosti bol natoľko prudký, že sa to jedným, hoc veľmi kvalitným zariadením jednoducho nepodarilo otočiť.

Vitajte v ére „projektu Zero,“ teda projekte NULA. Samsung sa rozhodol, že je čas pripraviť telefón, po ktorom budú bažiť nie len „Androiďáci“ ale aj ľudia obľubujúci iPhone či iné platformy. Premyslieť chceli dizajn, funkcie a prístup k zákazníkom. Jednoducho všetko, čo tvorí telefón telefónom. Pretočme čas o niekoľko mesiacov dopredu, na prvý marec, a Samsung predstavuje plody svojej tvrdej práce – Samsung Galaxy S6Samsung Galaxy S6 edge. Poďme sa teda pozrieť, čo sú zač a či sa im podarili.

O tejto recenzii

V redakcii sa nám objavili dva testovacie modely, ktoré neboli určené pre predaj. Zariadenia bežali na Android 5.0.2 s číslom zostavy LRX22G.G925FXXU1AOCV a verziou jadra 3.10.61-4497415. Akékoľvek ďalšie aktualizácie teda môžu mierne zmeniť celkový zážitok zo zariadenia.

s1-s6
Vlajkové lode Samsungu od Galaxy S1 po Galaxy S6

Zamávajte plastu, ktorý pôsobil ako hračka z jarmoku

Zamávajte plastu, ktorý v ruke pôsobil ako detská hračka z jarmoku a to aj napriek vysokej, často 600-eurovej cene zariadenia. Nehovorím, že je plast zlý, je to výborný materiál, s ktorým sa veľmi dobre pracuje a ktorý veľmi veľa vydrží. Pri tak vysokej cene, za ktoré sa predávajú dnešné vlajkové lode je však nutné, aby zariadenie bolo kvalitné aj pocitovo a to Galaxy S6 a S6 splnili do poslednej bodky. V kovovej konštrukcii sú uložené všetky citlivé komponenty, vrátane displeja, ktorý je prekrytý vrstvou ochranného skla Gorilla Glass 4. Sklo sa nachádza aj na zadnej strane a zariadenie tak pôsobí veľmi elegantne.

Základný tvar, hlavne v prípade Galaxy S6, je veľmi podobný svojim predchodcom. Hore nájdete logo Samsungu, reproduktor, senzory a predný fotoaparát. Na spodnej časti zas legendárne tlačidlo „Domov“ so zabudovaným snímačom odtlačkov prstov. V rozložení jednotlivých prvkov však problém nikdy nebol, najviac sťažností výrobca obdržal ohľadom jeho „lacného plastu,“ ktorý už liezol hore krkom mnohým ľuďom. Zmena je to teda riadna, za čo dávame Samsungu takmer plný počet bodov. Ale o tom neskôr.

Samozrejme, Galaxy S6 a S6 edge nie sú prvými zariadeniami, ktoré by ponúkali sklo vpredu aj vzadu. Spomenúť si môžete napríklad na Nexus 4, ktorý bol taktiež veľmi elegantný. Nič to však nemení na fakte, že ak sa výrobca skutočne potrápi a dizajn dotiahne do konca, stojí to za to. Samsung okrem toho na oboch stranách využil technológiu 2.5D skla, ktoré je v spolupráci s príjemným kovovým rámikom skutočným zážitkom a stelesnením prémiovosti. Okrem toho, Gorilla Glass 4 sa nachádza ako na prednej, tak aj na zadnej strane, čo určite ocenia všetci tí, ktorí majú nešikovnejšie ruky.

galaxy-s6-edge-21

„Veď to vyzerá ako iPhone.“

Pochvalu si zaslúži aj samotný kovový rámik, ktorý objíma celé zariadenie. Keď sme novinky od Samsungu testovali a niekomu sme ich ukázali, prvá reakcia bola: „Veď to vyzerá ako iPhone.“ Narážky boli samozrejme na spomínaný kovový rámik, ktorý mu je bez akýchkoľvek pochýb veľmi podobný a to hlavne na spodnej strane. Narozdiel od spomínaného zariadenia od Apple sa však Samsung rozhodol kovový rámik kúsok upraviť. Na bokoch nie je úplne zaoblený, nachádzajú sa tam ploché miesta, ktoré sú perfektným vylepšením slúžiacim pre pevnejší úchop.

galaxy-s6-edge-17

Na druhej strane, ľudský úchop nie je ideálny pre tenké a ploché objekty, akým Galaxy S6 nepochybne je. Pri veľkosti 143,4mm x 70,5mm x 6,8mm môže byť hlavne pre ľudí s menšími rukami nepohodlný. Z mojej skúsenosti môžem povedať, že Galaxy S5, HTC One M8 či One M9 alebo LG G3 sa držali o niečo pohodlnejšie. Nejedná sa o obrovský rozdiel, no rozdiel tam jednoznačne je. Zároveň som sa však nemohol sťažovať, keďže pri každodennom používaní Nexus 6, ktorý ponúka 6-palcový displej som si zvykol držať aj o dosť väčšie zariadenia.

Jedna vec, na ktorú sa oplatí si dávať pozor je sila, akou budete zariadenie držať. Dbajte na to, aby ste si svoju novinku držali v rukách čo najsilnejšie, pretože ak sa vyberie cestou k tvrdému povrchu, nemusí to aj napriek Gorilla Glass 4 dopadnúť najšťastnejšie. Predsa len, S6 má 2x toľko skla ako Galaxy S5 a aj keď je Gorila Glass 4 o niečo pevnejší než Gorilla Glass 3, pri nešťastnom páde môže prasknúť rovnako jednoducho.

galaxy-s6-edge-18

Ešte jedna vec, ktorá sa, čo sa dizajnu týka, oplatí spomenúť je zadný fotoaparát, ktorý vystupuje. Narozdiel od iPhone 6 či 6 Plus je umiestnený presne v strede vrchnej časti. To znamená, že do zariadenia môžete ťukať keď leží na stole bez toho, aby sa kývalo. Okrem toho vytŕčajúci fotoaparát plní jednu dôležitú funkciu – zabraňuje telefónu šmýkať sa po stole, ako by bol pukom pred začatím hokejového zápasu. Zatlieskajme teda hráčovi zápasu.

Takýto snímač odtlačkov prstov chcem v každom telefóne

Pri novinkách od Samsungu je nutné venovať sa aj tlačidlu „Domov.“ Ako už možno viete, nie je to len také hocijaké tlačidlo, na ktoré ste možno zvyknutí. Aby som nezavádzal, ani na Galaxy S5 sa už nejednalo len o také hocijaké tlačidlo. Ako už asi tušíte, narážam na snímač odtlačkov prstov, ktorý je v ňom schovaný. Aj to je dôvod, prečo je o niečo vyššie. Musí totiž zoskenovať bruško vášho prsta, čo je, konečne, na dobrej úrovni. V prípade Galaxy S5 ste totiž museli po snímači „swipnúť“ čo nie len že vyzerá komicky, ale zároveň nie je veľmi praktické, hlavne v porovnaní s iPhonami, ktoré mali túto funkciu premyslenú hneď od začiatku. Na odomykanie odtlačkom prsta sa dá jednoducho zvyknúť a po návrate k môjmu Nexus 6 mi táto funkcia dosť chýbala. Zatiaľ je však obmedzená tým, kde všade sa dá využiť. Už len samotné odomknutie telefónu odtlačkom prsta je ale dostatočným dôvodom na to, aby som túto funkciu chcel v každom ďalšom zariadení, ktoré si kúpim. Okrem toho, presnosť snímača ma nesklamala ani raz a to som telefóny odomykal ako na bežiacom páse.

Ak by som mal nejako zhrnúť dizajn a spracovanie noviniek, opísal by som ich ako 180-stupňovú otočku od toho, čo Samsung robil doteraz. Novinky sú príjemné ľahké, do ruky padnú ako uliate a je z nich cítiť prémiovosť, ktorú sa Samsung snažil dosiahnuť. Vďaka 5,1-palcovému displeju nie sú ani veľké, ani malé. Sú tak akurát, čo je vlastnosť, ktorou sa dnes pýši máloktorá vlajková loď.

galaxy-s6-edge-10

Len to najlepšie a najvýkonnejšie

Samsung nenechal nič na náhodu ani v oddelení špecifikácií. Pre dve svoje novinky si zvolil to najlepšie, čo sám vyrába alebo čo sa mu podarilo zohnať od niektorého zo svojich dodávateľov. Jedným z veľkých prekvapení bolo použitie svojho vlastného osemjadrového čipsetu s označením Exynos 7420. Pred predstavením sa totiž predpokladalo, že pre západné trhy už tradične použije procesor od spoločnosti Qualcomm, nový Snapdragon 810. Problémy s prehrievaním však spôsobili, že Samsung siahol po svojom vlastnom, výkonnejšom a vzhľadom na to, že si ho vyrába sám, aj lacnejšom procesore. K nemu pribalil 3 GB operačnej pamäte RAM a 32 GB až 128 GB úložiska. Samsung nešetril ani na displeji. Samsung Galaxy S6 totiž ponúka 5,1-palcový Quad HD (2 560 x 1 440) Super AMOLED displej, ktorý bol okamžite ovenčený cenou najlepšieho displeju na telefóne za celú históriu telefónov. Celkom slušné hodnotenie expertov, čo poviete?

Celá výbava je zakončená 2 550 mAh (2 600 mAh v prípade S6 edge) batériou, o ktorej si viac povieme neskôr. Ako už je tradíciou, S6 a S6 edge ponúkajú rýchle nabíjanie, ktoré vám viac než polovicu batérie nabije za 30 minút. Rýchle nabíjanie funguje aj s nabíjačkami podporujúcimi Qualcomm Quickcharge 2.0. Výrobca tvrdí, že sa ich novinky nabijú približne 1,5x rýchlejšie, než minuloročná Galaxy S5. Novinkou je aj vstavané bezdrôtové nabíjanie, o ktorom si môžete prečítať vo vlastnej recenzii.

Displej Typ Super AMOLED
Veľkosť 5,1-palcov (~70.7% prednej strany)
Rozlíšenie 2 560 x 1 440 pixelov (~577 ppi)
Ochrana Corning Gorilla Glass 4
Platforma Operačný systém Android 5.0.2 Lollipop s TouchWiz UI
Čipset Exynos 7420
Procesor Štvorjadrový 1.5 GHz Cortex-A53 a štvorjadrový 2.1 GHz Cortex-A57
Grafický čip Mali-T760MP8
Pamäť Pamäťová karta Nie
Vnútorná pamäť 32/64/128 GB, 3 GB RAM
Fotoaparáty Zadný 16 Mpx, 2 988 x 5 312 pixelov, optická stabilizácia obrazu, LED blesk
Video 2160p@30fps, 1080p@60fps, 720p@120fps, HDR
Predný 5 Mpx, 1440p@30fps, automatické HDR
Konektivita Technológia GSM / HSPA / LTE
Batéria GALAXY S6 2 550 mAh
GALAXY S6 edge 2 600 mAh
Konštrukcia Rozmery S6: 143,4 x 70,5 x 6,8 mm
S6 edge: 142,1 x 70,1 x 7mm
Váha 138 gramov (S6), 132 gramov (S6 edge)
Materiály Sklo (Gorilla Glass 4), hliník
SIM Nano-SIM
Ostatné SAR (EU) 0,33 W/kg (hlava), 0,59 W/kg (telo)

 

galaxy-s6-edge-23

Displej bez konkurencie

Samsung je dobre známy svojou Super AMOLED technológiou, ktorá sa za posledných niekoľko rokov posunula vpred. Už v prípade Galaxy Note 4 a jeho 5,7-palcového QHD displeja sa jednalo o veľdielo a preto som sa nevedel dočkať zobrazovacej jednotky na Galaxy S6. Len veľmi ťažko som si dokázal predstaviť, ako viac by sa dal ešte displej vylepšiť. Pre záujemcov noviniek mám dobré správy. Samsung to dokázal a displej vylepšil. Rovnaké rozlíšenie vtesnal do menšej plochy, čoho výsledkom je ešte ostrejší obraz, ktorý momentálne nemá konkurenciu.

Svedčí o tom aj celková hustota pixelov. Hodnota ppi (pixelov na jeden palec) dosiahla hodnoty 577, čo je šialene vysoké číslo. Pre porovnanie, 42-palcová televízia s Full HD rozlíšením má jedenásťkrát nižšiu hustotu pixelov. Jedenásťkrát. #pixelpushing

Moje pochvaly a klobúky dole pokračujú aj v ďalších aspektoch displeja. Podanie farieb je najlepšie, aké som videl na akomkoľvek telefóne, pozorovacie uhly sú skvelé, kontrast farieb už nie je taký prehnaný ako kedysi, čierna je skutočne čiernou a viditeľnosť na slnku je vďaka svetelnosti 600 nitov výborná. Jediný problém, ktorý som zaznamenal, bol s polarizáciou, ktorá nie je kompatibilná so všetkými slnečnými okuliarmi, no to by som len veľmi ťažko zaradil medzi mínusy.

Na opačnom konci spektra, minimálna svetelnosť je taktiež veľmi pôsobivá. Najviac ju oceníte v noci, keď si budete chcieť skontrolovať čas, poprípade notifikácie. Namiesto svetla porovnateľného s výbuchom supernovy, ako to býva pri bežných telefónoch, sa vám zobrazí príjemné tmavé prostredie plné farieb, ktoré vašim očiam nijako neublíži. Dobrá práca, Samsung!

Keď už spomínam obraz, tak spomeniem aj zvuk. Samsung svoj Galaxy S6 a S6 edge vybavil reproduktorom od spoločnosti Wolfson, čo je poznať hneď na prvý posluch. Mnohých asi zaujíma porovnanie s BoomSound reproduktormi v HTC One M7, M8 či M9. Vzhľadom na to, že Samsung má reproduktor umiestnený na spodnej hrane, hneď vedľa portu pre nabíjanie a keď píšem, že reproduktor, tak skutočne len jeden reproduktor, nie je to veľmi fér porovnanie.

Aj preto vás možno prekvapí, že Galaxy S6 je hlasnejší, než One M9. To však neplatí o kvalite zvuku. V tejto kategórii nové, alej aj staré HTC novú S6-tku jednoducho rozbili. Kvalita reprodukcie hudby na S6 a S6 edge klesá hlavne po presiahnutí hranice hlasitosti 50%. Pre bežné počúvanie to teda stačí, no nečakajte zázraky. Okrem toho, často sa mi stávalo, že pri držaní telefónu „na ležato“ som nechtiac reproduktor zakryl prstom, čo sa pri telefónoch s reproduktormi na prednej strane nemá ako stať.

galaxy-s6-1

Software – na dobrej ceste, no cieľ je ešte ďaleko

Keď Samsung ešte 1. marca v Barcelone predstavoval svoje dve novinky, kládol dôraz hlavne na to, ako počúval všetky sťažnosti, ktoré ľudia mali ohľadom jeho nadstavby, TouchWiz. Odpoveď technologického giganta bolo zoštíhlenie TouchWizu o 40%, čo jednoznačne znelo fantasticky. Okrem toho ho mal naplniť moderným dizajnom, aktualizovať svoje aplikácie a ľuďom tak ponúknuť sviežejšie prostredie pre používanie telefónu.

Z veľkej časti sa im to na prvý pohľad podarilo, no ešte to nie je v cieli. Keď si vyskúšate S6 alebo S6 edge, okamžite zistíte, že ste v používateľskom prostredí, ktoré navrhol Samsung. Ak náhodou vlastníte Galaxy S5 alebo Note 4, medzi staršou a novšou verziou TouchWizu dokonca takmer vôbec nezbadáte rozdiel.

Samsung sa rozhodol, že v novšej verzii nepoužije také agresívne farby, čo je z nášho pohľadu perfektné rozhodnutie, keďže celý systém tak vyzerá modernejšie a príjemnšie. Farby sú síce lepšie, no funkcií má TouchWiz stále viac než dosť a dovolím si tvrdiť, že viac, než by bolo potrebné a to ani nehovorím o verziách priamo od operátorov, ktorí do zariadení už tradične nainštalujú ešte viac aplikácií.

Veľkou zmenou prešli aj samotné aplikácie výrobcu. Najviac sa zmenil číselník a celková správa kontaktov, správy a S Health, ktorý je skutočne krásny. Čo mi dosť prekážalo bolo to, že takouto peknou zmenou prešli len niektoré aplikácie. Celkový dojem je teda dosť hrboľatý. Každá aplikácia dostala inak hrubý náter material dizajnu, čo si všimne aj bežný používateľ. Tak či tak je to veľký krok vpred.

Celý problém s dizajnom používateľského rozhrania však Samsung môže veľmi jednoducho vyriešiť vďaka funkcionalite tém. Tie si môžete stiahnuť z obchodu a telefón si tak upraviť presne podľa seba. Ani jedna z aktuálne dostupných tém však nevyzerá tak vyladene a tak moderne, ako tá základná. To sa samozrejme časom môže zmeniť, predpokladáme, že to bude otázkou pár dní.

Ako teda vyzerá bežné používanie Galaxy S6 a S6 edge? Veľmi, veľmi, veľmi dobre. Jednou z najväčších výčitiek ľudí bolo pomalé otváranie kontaktov či galérie. Veľmi rád hlásim, že tieto problémy sú minulosťou. Na svedomí to má nový procesor Exynos 7420, ktorý si náročnejšie a menej náročné úlohy prehadzuje medzi štvoricou výkonných Cortex-A57 jadier a štvoricou úsporných jadier Cortex-A53. Výkonu pomáha aj nová generácie vnútornej pamäte, ktorá je niekoľkonásobne rýchlejšia, než staršia generácia. Znamená to teda, že si telefón dokáže vypýtať, spracovať a dodať informácie skutočne rýchlo.

Po potulkách internetom som sa dočítal, že niekoľko recenzentov malo problém so scrollovaním, alebo písaním, keď sa im telefón miestami zasekával. Ja som za dva týždne takýto problém nezaznamenal či už na Galaxy S6 alebo na Galaxy S6 edge. Je nutné pripomenúť, že sme testovali nebrandované verzie, zážitok z používania Galaxy S6 či S6 edge od operátorov môže byť iný.

Rovnaký zážitok som mal aj pri hraní hier. Či už sa jednalo o jednoduché 2D hry alebo namakané 3D tituly, Galaxy S6 aj S6 edge si s nimi poradili bez jediného zaváhania.

TIP: Nový Samsung Galaxy S6 edge vás milo prekvapí.

galaxy-s6-edge-11

Fotoaparáty – objektív a senzor v perfektnej spolupráci

Z minuloročného Galaxy S5 som mal a popravde stále mám zmiešané pocity. Samsung sa snažil vyrobiť senzor, ktorý bude cez deň robiť krásne fotografie. Ich ISOCELL senzor to v ideálnych svetlených podmienkach bezpochyby dokázal. V šere či počas noci to však bolo podstatne horšie, čomu nepomohla ani chýbajúca optická stabilizácia obrazu.

Približne šesť mesiacov na to Samsung vyrukoval s novým Galaxy Note 4. Ten ponúkal nový senzor s optickou stabilizáciou obrazu a podstatne lepšími fotkami, či už cez deň alebo v noci. Jednalo a stále sa jedná o jeden z najlepších fotoaparátov na mobilnom zariadení.

Korunku mu však bez akejkoľvek debaty ukradli Galaxy S6 a S6 edge. Tie ponúkajú rovnaký senzor, no s rýchlejším objektívom s clnou f/1.9. To znamená, že fotoaparát „vidí“ viac svetla v šere aj cez noc, čo znamená, lepšie, kvalitnejšie fotografie. Celkový zážitok z používania fotoaparátu sa dá opísať ako fantastický, ba dokonca bez konkurencie, minimálne čo sa Android smartfónov týka.

Vďaka 16 Mpx senzoru máte dostupné všetky možné nastavenia. Pri maximálnom rozlíšení fotíte fotografie v pomere strán 16:9, pri znížení rozlíšenia na 12 Mpx sa odomkne možnosť fotenia v pomere 4:3. V základnom nastavení je zapnutý automatický HDR režim, ktorý je z nášho testu spoľahlivý a vo väčšine prípadov fotografiu skutočne vylepší. Samozrejme, je možné ho vypnúť, záleží len na vašich preferenciách.

Čo sa videa týka, ani v tomto oddelení sa Galaxy S6 nenechal zahanbiť. Na výber máte časovo obmedzené (5 min.) UHD video, len pamäťou obmedzené Full HD video s možnosťou natáčania v 60 fps či slow-motion video (do 240fps).

galaxy-s6-edge-9

Samotná aplikácia fotoaparátu je jedna z najlepších vecí na celom telefóne. Konečne som mal v rukách fotoaparát, na ktorý sa môžem spoľahnúť a ktorý ako jeden z mála dáva zmysel. Aplikáciu si môžete nastaviť podľa seba. Ak chcete automatické nastavenia, skryjú sa všetky prebytočné nastavenia a vy len fotíte. Máte rýchly prístup k šikovným režimom (vrátane slow-motion) a samozrejme aj ku galérii. Ak chcete mať prístup k rozšíreným funkciám, stačí si to aktivovať v možnostiach a razom sa môžete pohrať s nastavením ISO, uzávierky a ďalšími.

Mať prístup k tzv. „pro“ režimu je super, no pravdupovediac, takmer všetky fotografie som fotil v automatickom režime. Fotografie sú chrumkavo ostré bez toho, aby boli preostrené. Vyváženie bielej je taktiež na rešpektovateľnej úrovni, za čo dávam Samsungu dva palce hore.

samsung-galaxy-s6-s6-edge-1-1200-w samsung-galaxy-s6-s6-edge-5-1200-w samsung-galaxy-s6-s6-edge-7-1200-w samsung-galaxy-s6-s6-edge-9-1200-w

Jedna oblasť, v ktorej ma fotoaparát na Galaxy S6 a S6 edge skutočne uchvátil, bolo fotenie v noci. Či už v byte alebo počas piatkového výjazdu, niekde v bare. Vďaka rýchlemu objektívu s clonou f/1.9 dokázal telefón produkovať krásne ostré fotky bez prílišného digitálneho šumu. Takto rýchly objektív má aj tú výhodu, že zariadenie môže udržať rýchlosť uzávierky (ako rýchlo fotoaparát ‘cvakne’) na dostatočne vysokej úrovni, aby fotky neboli rozmazané. Z fotoaparátu som nebol uchvátený len ja, ale aj všetci, ktorým som ukázal odfotené zábery. Ak je pre vás kvalita fotografií dôležitá, novinky z Južnej Kórey v žiadnom prípade nesklamú.

Jedna z najlepších vecí na celej aplikácii fotoaparátu je to, ako sa dá otvoriť. Samsung ešte počas prezentácie tvrdil, že ich fotoaparát sa otvorí za 0,7 sekundy a to z akejkoľvek aplikácie. A viete čo? Mal pravdu. Je jedno, kde v telefóne sa nachádzate, stačí dvojkliknúť tlačidlo ‘Domov’ a fotoaparát sa v okamihu otvorí a je pripravený na zachytenie tých najcennejších chvíľ.

samsung-galaxy-s6-s6-edge-9-1200-w
samsung-galaxy-s6-s6-edge-7-1200-w
samsung-galaxy-s6-s6-edge-5-1200-w
samsung-galaxy-s6-s6-edge-1-1200-w
samsung-galaxy-s6-s6-edge-2-1200-w
samsung-galaxy-s6-s6-edge-3-1200-w
samsung-galaxy-s6-s6-edge-4-1200-w
samsung-galaxy-s6-s6-edge-6-1200-w
samsung-galaxy-s6-s6-edge-8-1200-w

Na výbave, ktorú Samsung ponúka či už z hardvérového alebo softvérového hľadiska som nenašiel ani jednu chybu. Všetko funguje tak ako má a čo je najdôležitejšie, dá sa na to spoľahnúť. Či ste von počas dňa či za tmy, či máte premyslené čo chcete odfotiť alebo či chcete cvaknúť niečo, čo sa stalo nečakane, Galaxy S6 vám to umožní bez jediného zaváhania.

galaxy-s6-2

Výdrž batérie – priemer s potenciálom zhoršiť sa

Aj veľký Samsung musel niekde spraviť kompromis. Nedá sa mať všetko a slabšia výdrž batérie je bohužiaľ daň za to, aký kompaktný a tenký tento zázrak je. Hneď zo začiatku tejto sekcie musím povedať, že je absolútne jasné, že cieľom Samsungu nebola výdrž na dva dni. Cieľom bola výdrž na jeden relatívne aktívny deň. Prečo? Čítajte ďalej.

V Galaxy S6 sa nachádza 2 550 mAh (2 600 mAh v edge verzii) akumulátor, ktorý svojim objemom v žiadnom prípade neatakuje maratóncov vo výdrži. Na 5,1-palcové zariadenie, ktoré je tenké niečo vyše 6 milimetrov je to však úctyhodná kapacita, ktorá by vás mala podržať celý deň. Samsung do zariadenia okrem toho zakomponoval niekoľko softvérových vylepšení a s výdržou pomáha aj najnovšia generácia čipsetu vyrobená 14nm výrobným procesom.

s6-bateria
Po 10 minútach nabíjania Galaxy S6 zvládne prehrať 1 film. Zdroj: Samsung.com

Môj typický deň je plný čítania noviniek, pozerania videí, púšťania si pesničiek cez niektorú zo streamovacích služieb alebo z vnútornej pamäte, telefonovania, posielania správ (SMS aj Facebook) a možno hrania nejakej hry – Zidan, raz pozbieram všetky sufuzky. S desiatimi dlhšími telefonátmi, stovkou správ a dvomi hodinami hudby som sa bez väčších problémov dostal cez celý deň, ktorý trval od pol ôsmej až do pol desiatej. Na konci dňa mi bežne ostávalo približne 20% batérie.

Ako som spomenul, nie je to dosť na to, aby som si povedal, že telefón nabijem až zajtra. Je to výdrž na jeden deň, ktorá mi ako človeku, ktorý sa každý deň vracia do postele, pri ktorej má nabíjačku, úplne postačovala. Samozrejme, deň všetkých z nás je kúsok iný, všetci radi robíme niečo iné a čas so smartfónmi trávime inými spôsobmi.

Dobrou správou je, že ak sa vám Galaxy S6 či S6 edge nakoniec vybije, veľmi rýchlo ho opäť nabijete. Stalo sa mi už aj to, že som prišiel domov s 20% batérie a zistil som, že večer ešte nekončí a o pol hodinu som musel byť opäť v spoločnosti. Za 30 minút sa mi S6 nabila z 20% na približne 65%, čo je perfektný výkon. Je však nutné poznamenať, že takto rýchlo sa nabíja len cez nabíjačku s technológiou Quick Charge 2.0. Cez bezdrôtové nabíjanie sa nabíja približne tak rýchlo, ako cez 1A nabíjačku, ak nie pomalšie.

galaxy-s6-edge-6

Zážitok z Galaxy S6 edge – krásne sklamanie

Nechcel som písať dve recenzie, keďže v tom nevidím dôvod. Absolútna väčšina funkcií je na oboch zariadeniach a preto by som po troch či štyroch odsekoch písal len omáčky, ktorým by som vás pravdepodobne unudil. Celý zážitok z Galaxy S6 edge s displejom zahnutým po oboch stranách tak zhrniem v tejto sekcii.

Prvý dojem, hneď po rozbalení, bol fantastický. V rukách sa mi ocitol najmodernejší smartfón od juhokórejského giganta, ktorý si na ňom konečne dal záležať. Bez toho, aby som zatiaľ zachádzal do užitočnosti, ergonómie alebo čohokoľvek užitočného, musím skonštatovať, že telefón je technologickým a inžinierskym veľdielom. Skutočne, nie len že je to jedno z najkrajších zariadení, aké som mal v ruke, no už na prvý pohľad je niečím špeciálnym. Prvý pohľad na zakrivený displej vám dáva pocit, že ste sa do obsahu, ktorý sledujete priam vnorili. Pozretie si videa na S6 edge je jedným z najlepších spôsobov, akým skúsiť o čom rozprávam. Ak si ho chcete kúpiť, jednoznačne to odporúčam spraviť.

samsung-galaxy-s6-s6-edge-35-1200-w
samsung-galaxy-s6-s6-edge-36-1200-w
samsung-galaxy-s6-s6-edge-37-1200-w
samsung-galaxy-s6-s6-edge-38-1200-w

Rozdiel medzi S6 edge a klasickou verziou je teda hlavne v bokoch zariadenia. Boky totiž namiesto kovového rámika tvorí už aj zahnutý displej. Tým pádom Samsung musel presunúť slot pre nano-SIM na vrchnú stranu. Čo sa mu podarilo a čo je celkom obdivuhodné, je ponechanie tlačidiel pre vypnutie/zapnutie displeja a pre zmenu hlasitosti na bokoch zariadenia. Ak sa dobre pozriete, veľa miesta na to nemal, no podarilo sa mu to a tlačidlá fungujú skutočne pekne. Majú výbornú „klikateľnosť“ a nájdete ich aj poslepiačky.

Vzhľadom k tomu, že displej na S6 edge je rovnako veľký ako na Galaxy S6 (aj so zahnutím), zariadenie je o niečo tenšie a teda kompaktnejšie. Ako som však spomenul, po bokoch je drasticky tenší rámik, čo znamená, že úchop zariadenia je…divný. To je prvé slovo, ktoré mi napadlo, keď som vzal zariadenie do ruky. Oveľa príjemnejšie sa mi drží, ak by bolo naopak. Tým myslím, ak by zadná strana bola displejom.

Ak si myslíte, že sa Galaxy S6 edge oplatí kúpiť hlavne vďaka extra funkcionalite, tak vás musím sklamať. Sklamem vás preto, lebo som ostal sklamaný aj ja sám. Pred predstavením som veril v to, že Samsung príde nie len s inovatívnym hardvérom, z ktorým nakoniec prišiel, ale aj so softvérom. Tam to je už bohužiaľ podstatne horšie a S6 edge sa od S6 líši len štipkou vlastných funkcií.

galaxy-s6-edge-22
Bok displeja sa pri prichádzajúcom hovore rozsvieti

Prvou z nich je je tzv. „People edge.“ Je to taký malý skrytý widget, ktorý sa aktivuje, ak potiahnete prstom z pravej alebo ľavej hornej časti obrazovky smerom k stredu displeja. Získate tak prístup k piatim rýchlym kontaktom, ktorým môžete poslať SMS, email či zavolať. Týchto päť kontaktov si samozrejme môžete navoliť.

Ak vám niektorý z kontaktov zavolá, celý bok zariadenia začne vo vlnách svietiť farbou daného kontaktu. Pre túto funkciu musí byť zariadenie položené displejom smerom dole, čo už samo o sebe ide proti tomu, čo bežne robím. Nie je to teda funkcionalita, ktorú by som aspoň osobne využíval alebo odporúčal využívať a to aj napriek tomu, aké tvrdé je nové krycie sklo.

Druhou a v podstate aj poslednou funkciou Galaxy S6 edge je tzv. „Information stream,“ ktorý je zapnutý vtedy, keď je vypnutá väčšina (až na zakrivenú časť) displeja. Môžete si vybrať niekoľko typov informácií. Môžete si navoliť novinky z určitého zdroja (RSS), alebo si môžete navoliť zobrazenie času a dátumu od určitého času – napríklad od 21:00 do 07:00, aby ste v noci vedeli, koľko je hodín.

galaxy-s6-edge-13

Spočítané a podčiarknuté

Samsung po niekoľkých rokoch konečne vyrobil vlajkovú loď, ktorá je hardvérovo kvalitnejšie spracovaná, než takmer všetky ostatné telefóny. Namiesto plastu siahol po subjektívne elegantnejších a prémiovejších materiáloch, ako napríklad skle či hliníku. Už len samotné spracovanie je hodné označenia „vlajková loď“ a to je hodnotenie pred tým, ako zhrnieme výkonné črevá či perfektný displej.

Samozrejme, nový dizajn má aj svoje nevýhody. Ľudí najviac štve vstavaná batéria či chýbajúci slot pre micro SD kartu. S relatívne adekvátnou výdržou a 128 GB možnosťou pre tých najnáročnejších používateľov je to však oveľa menší problém, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Tým, ktorým budú tieto dve veci chýbať natoľko, že by sa cez ne nevedeli preniesť samozrejme niekoľko kusov ostane, no drvivá väčšina by mala byť úplne v poriadku.

Premenou prešla aj používateľská nadstavba TouchWiz, ktorá je poriadne rýchla, čerstvá a živá. Stále mi vadilo prílišné množstvo funkcií a nezhoda v kvalite spracovania jednotlivých aplikácií. Niektoré boli prekopané do poslednej bodky, iné Samsung len tak narýchlo namachlil. Všetko sú to však veci, ktoré by sa dali opraviť softvérovou aktualizáciou, ak nejaká príde.

galaxy-s6-edge-20

Tak ktorý, Lukáš?

Veľmi dobrá otázka a moje rozhodnutie jedno z najjednoduchších, aké som mal medzi dvomi telefónmi. Drvivá väčšina záujemcov by mala siahnuť po klasickej S6. Nie len, že je lacnejšia, no oveľa lepšie sa s ňou pracuje „v bežnom živote.“ Pohodlnejšie sa drží a funkcie z Galaxy S6 edge vám naozaj nebudú chýbať.

Zatratil by som snahu Samsungu o uvedenie takto exotického modelu na trh? V žiadnom prípade! Prvé verzie môžu byť pomyselne hrboľaté, no v ďalších verziách by sa to malo zmeniť a ja verím, že sa tak aj stane.

Aj napriek malým nedostatkom sú Galaxy S6 ako aj Galaxy S6 edge perfektnými zariadeniami, ktoré by vás nemali sklamať. Či už je to dizajn, výkon, fotoaparát alebo displej, vedzte, že si budete kupovať skutočne to najlepšie, čo Samsung vyrobil, ak nie to najlepšie, čo si momentálne môžete kúpiť od akéhokoľvek iného výrobcu.

Kúpiť Galaxy S6 / Kúpiť Galaxy S6 edge

Ďalšie odborné recenzie na smartfón Samsung Galaxy S6 nájdete na Recenzie.SME.sk