Legendárny výrobca neplánuje v blízkej budúcnosti návrat na spotrebiteľský trh s novými mobilnými zariadeniami, ktoré mal podľa čerstvých špekulácií poháňať populárny operačný systém Android. Vyplýva to z dnešného oficiálneho vyhlásenia na webe nokia.com.

Internetom sa posledný týždeň šírili pomerne dôveryhodné informácie, že veľký ‚comeback‘ uvidíme už začiatkom roka 2016, pričom centrálne R&D (výskum a vývoj) stredisko spoločnosti Nokia presunú do Číny.

Nokia zaregistrovala nedávne novinky, ktoré tvrdili, že spoločnosť oznámila zámer vyrobiť spotrebiteľské zariadenia v R&D objekte v Číne. Tieto správy sú falošné, vrátane nesprávne pripísaných komentárov manažmentu Nokia Networks,“ znie časť textu z vyhlásenia.

Spoločnosť Nokia momentálne pozostáva z troch divízií – jedna je zameraná na siete, ďalšia na mapy HERE a činnosti poslednej divízie pozostávajú z vývoja smartfón aj tabletov.

Akvizícia softvérovým gigantom Microsoft spôsobila, že sa až do roku 2016 nesmie uviesť na trh smartfón so značkou Nokia. Časť zamestnancov skauta mobilného priemyslu však momentálne pracuje pre Microsoft, kde pripravujú vlastné Windows smartfóny. Prvý kúsok sme mali možnosť vidieť pred niekoľkými mesiacmi.

Úspešný Android tablet Nokia N1, ktorý zviditelnila a taktiež ho vyrába známa taiwanská spoločnosť Foxconn, pochádza z hláv dizajnérov a inžinierov fínskej špičky. Podobná obchodná stratégia by preto mohla byť aplikovaná aj pri dlho-očakávaných Android smartfónoch. Uvidíme teda, ako sa celá situácia vyvinie v budúcnosti.