Nokia momentálne vyzerá ako spoločnosť, ktorá je už za zenitom. Svoje najlepšie časy má za sebou a nemôže ohroziť mladých a dravých výrobcov smartfónov. Hra sa síce za posledných desať rokov priadne zmenila, ale to neznamená, že vo Fínsku zavesili telefóny na klinec. Na tretí štvrťrok 2016 plánujú poriadny návrat a tentokrát sa poučia z minulých chýb.

Spoločnosť momentálne vyzerá približne takto. Rozdelená je na tri divízie, najziskovejšia má na starosti siete. Potom ide divízia máp „Here maps“ a na samom chvoste je výroba smartfónov a tabletov.

Nokia vo svojej post-Microsoftovej ére zatiaľ predstavila iba jeden tablet. Ide o Nokia N1 predávaný hlavne v Číne a na ázijských trhoch za nízku cenu. Ponúka pitom veľmi zaujímavé špecifikácie. Firma však chce opäť vyrábať aj smartfóny. Je celkom možné, že budú bežať na Androide a od klasických Lumií si toho veľa nezoberú.

Prečítajte si: NOKIA pracuje na novom Android smartfóne: Ponúkne až 60 Mpx fotoaparát!

Vďaka spomínanému tabletu Nokia N1 tušíme ako bude výrobca v budúcnosti fungovať. Dizajn zariadenia totiž pochádza od Nokie, ale o výrobu a predaj sa stará iná čínska firma. To je na jednej strane výhodnejšie a lacnejšie, na strane druhej však v dnešnom svete plnom konkurencie aj dosť rizikové.

Dúfajme, že fínske smartfóny sa budú predávať aj v Európe. Predsa len, práve tu na nich čaká najväčší trh, keďže po starom kontinente sa ešte stále potuluje veľa skalných fanúšikov Nokie.