O tom, že čoraz populárnejší taiwanský výrobca mikročipov pripravuje veľkú novinku, sme dali vedieť už pred pár dňami. Tentokrát však unikli na internet fotografie, kde máme možnosť vidieť – okrem výkonu – aj podrobnejšie detaily očakávaného čipsetu Helios X20 pre mobilné zariadenia.

Únik odhalil, že 10-jadrový procesor MT6797 zvládne poskytnúť poriadnu výpočtovú silu a zároveň ušetriť aj drahocennú energiu v batérii. K tomu mu majú pomáhať tri skupiny jadier, pričom každá z nich disponuje inými špecifikáciami. Ich vzájomnú spoluprácu nazýva MediaTek tzv. ‚Tri-Cluster‘ architektúrou, ktorej asistuje viac-menej už známa big.LITTLE architektúra, uvádza tech web Phone Arena.

Zakiaľ čo dve jadrá A72 s frekvenciou 2.5 GHz zabezpečia extrémny výkon, štyri jadrá A53 s frekvenciou iba 1.5 GHz budú na úkor výkonu zabezpečovať dostatočnú energetickú efektivitu pri bežnom používaní smartfónu, a to v spolupráci s ďalšími štyrmi jadrami A53, ktoré tikajú na mierne vyššej frekvencii 2.0 GHz. Architektúra big.LITTLE – z ôsmych jadier A53 – sa teda postará o optimálny pomer výkonu/spotreby energie.

Na fotkách máme taktiež možnosť vidieť výsledok z porovnávacej aplikácie AnTuTu, kde sa podarilo čipsetu MediaTek Helios X20 dosiahnuť neuveriteľných 70,000 bodov. Dostal sa tak na úroveň Galaxy S6 so 14nm čipsetom Exynos 7420, ktorý má v rovnakej aplikácii na konte podobný počet.

Hromadná výroba čipsetu – prostredníctvom 20nm procesu – by mala začať podľa dostupných informácií niekedy počas nadchádzajúceho leta.

mediatek-helios-x20-1
mediatek-helios-x20-3 (2)
mediatek-helios-x20-3 (1)