Približne pre dvoma rokmi spoločnosť Google spustila ambiciózny projekt s názvom Loon, ktorého cieľom je zabezpečiť internetové pripojenie aj v odľahlých oblastiach sveta a to vďaka výškovým balónom, ktoré by ho vysielali rovnako ako Wi-Fi.

Jedná sa rozhodne o veľmi náročný projekt a Google sa rozhodol pre balóny práve pre to, že vo väčšine odľahlejších krajín nie je vybudovaná dostatočná infraštruktúra na to, aby sa mohol internet zaviesť štandardnými cestami, respektíve by to bolo veľmi nákladne.

Podľa odhadov dnes dvaja ľudia z troch nemajú spoľahlivý prístup na internet, cieľ projektu má teda opodstatnenie.

projectloon1Balóny sa budú vznášať v dvojnásobnej výške oproti tej, v akej lietajú komerčné lietadlá a čo sa týka energie, ktorú bude internetový vysielač na palube potrebovať, Google sa spolieha na solárnu energiu.

Dva roky od spustenia projektu dosiahli autori významné pokroky, pričom zverejnili video zo zákulisia projektu, ktoré ukazuje ako sa balón tvorí, riadi, hovoria o partnerstvách s poskytovateľmi LTE sietí a nechýbajú zábery z reálneho používania a testovania.

Projekt Loon v testovacích podmienkach funguje podľa predstáv, na komerčné využitie si predsa len budeme musieť ešte chvíľku počkať.

Nič však nenasvedčuje tomu, že by sa tak nemalo udiať a balóny sú teda takmer pripravené na prevádzku.