Minulý rok v júni sme vás informovali o tom, že sťahovaním pesničiek, filmov alebo iného obsahu, ktorý podlieha autorským právam, páchate trestný čin.

Môžete zaň ísť do väzenia aj na dva roky. Politici nám však okamžite nasľubovali, že v navrhovanej novele Trestného zákona tieto pravidlá trochu zmäkčia. Minister spravodlivosti Tomáš Borec zmeny odôvodnil slovami: „Zmierňujeme trestný zákon tak, aby nešli do väzenia ľudia napríklad za stiahnutie jednej MP3.“

Iste, to je veľmi múdre. Realita však vyzerá trochu inak. Novela zákona, ktorá mieri do parlamentu, žiadne podobné zmeny neobsahuje. Upravuje iba veci, ktoré vyplývajú z členstva Slovenskej Republiky v EÚ a ďalších medzinárodných organizáciách.

Za mreže aj za stiahnutie MP3-ky

Čo to znamená pre nás? Nuž, podľa všetkého môžeme byť trestne stíhaní a odsúdení až na dva roky za mrežami už za stiahnutie jednej pesničky z YouTubu, uložto a iných stránok. Trochu tvrdý trest, to iste, no treba dodať, že zatiaľ sa podobný prípad nevyskytol.

Na čo tu teda máme zákon, ktorý nik nedodržiava? Strana Sieť po zmene volala ako prvá. Navrhla zmeniť zákon tak, aby bola hranica medzi „malým a veľkým pirátom“. Posudzovalo by sa, či daný človek nelegálny obsah sťahoval pre svoju potrebu, alebo ho predával ďalej a či urobil škodu viac než 265 eur.

Táto formula však bola z pripravovanej novely vypustená. Nepomohli ani námietky opozície, ktorej argumentom bol fakt, že zákon neúmerne trestá obyčajných ľudí. Strana Sieť sa pokúsi opäť jednať so Smerom a súčasný stav zmeniť. V opačnom prípade výstraha dvoch rokov za mrežami zostane naďalej platná.

Ak nie väzenie, tak „len“ mastná pokuta

Ministerstvo spravodlivosti sa momentálne odvoláva na inú časť zákona, v ktorej stojí, že sťahovanie z internetu nie je prečinom, ak jeho okolnosti a následky majú nepatrnú závažnosť. Piráti tak končia iba s pokutami podľa autorského zákona. Tie narastajú v prípade, ak vytvorili väčšie množstvo nelegálnych kópií a predávali ich.

Zdá sa, že štát si momentálne necháva zadné dvierka pre prípad, že by chcel niekoho exemplárne potrestať, alebo pre iné situácie.

Ako teda pozerať filmy a počúvať pesničky legálnou cestou? Nuž, možností je veľa. Žiadna z nich však nie je zadarmo. O chvíľu k nám príde Netflix, využiť sa dá aj iTunes či Spotify. Aj v obchode Google Play nájdete filmy a hudbu. Ak ste doma pri počítači, môžete využiť YouTube.