Slovensko je veľmi zaujímavá krajina. Zatiaľ čo si obyvatelia západných krajín užívajú bezpečné šifrovanie, ktoré zabezpečuje súkromné konverzácie a iné služby, Slovensko by sa podľa nového návrhu zákona mohlo pohnúť úplne iným smerom.

Informoval o tom server Živé, ktorý ďalej podotkol, že problém sa má dotknúť aj IT odvetvie. Štát totiž svojim občanom podľa nového návrhu zakazuje pred štátom šifrovať akúkoľvek komunikáciu. Okrem toho, podnikatelia budú povinní nahlásiť, ktoré z ich zariadení využíva podobný druh komunikácie.

Bez kľúča nepovolia predaj zariadení

Dosť zarážajúci je aj fakt, že ak výrobca alebo dovozca zariadení na slovenský trh štátu neposkytne šifrovací kľúč, pomocou ktoré je možné celú komunikáciu rozšifrovať, nebude sa môcť u nás predávať. Toto obmedzenie sa bude týkať aj tých zariadení, ktoré sa už na našom území predávajú aj teraz.

Server DenníkN okrem toho podotkol problém, ktorý môže zákon spôsobiť. Zariadenie, v ktorom je prítomné šifrovanie je aj bežný smartfón. Hlásiť každý jeden z nich štátu by teda mohlo spôsobiť ťažkosti. Kaliňák takúto možnosť vylučuje, keďže podľa jeho vysvetlenia návrhu zákona, sa jedná len o špeciálne šifrovacie zariadenia.

Pod palcom Fica

Tajná služba Slovenska zmení názov zo Slovenskej informačnej služby na Úrad civilného spravodajstva. Najvyššie právomoci by mal získať predseda vlády, Robert Fico, ktorý môže riaditeľovi úradu vydávať písomné príkazy alebo udeľovať súhlas na vykonanie spravodajskej činnosti alebo bezpečnostného opatrenia.

Vzhľadom na to, že táto zmena zatiaľ nebola schválená sa nedá hovoriť o hotovej veci. O priebehu vás budeme informovať. Stať by sa tak malo už tento rok.