Zdroj: Phone Arena

Samsung stojí pred obrovskou úlohou. Ich predaje a zárobky klesajú a tak sa museli pustiť do radikálnejšej zmeny. Samsung Galaxy Note edge nám ukázal smer, ktorým sa spoločnosť snaží pohnúť. Dnešná novinka, Galaxy S6 edge je alternatívna verzia oveľa tradičnejšieho Galaxy S6, ktorý bol taktiež predstavený na dnešnej tlačovej konferencii.

Narozdiel od Galaxy Note edge je displej zakrivený po oboch stranách. Zmena nenastala len v zakrivení displeja. Samsung zapracoval aj na ďalších aspektoch a celkový výsledok nemohol byť lepší.

Dizajn

s6-edge-render-6Samsung Galaxy S6 edge je dizajnovo veľmi podobný tradičnejšiemu Galaxy S6. V oboch prípadoch sa v porovnaní s predchádzajúcimi, plastovými verziami jedná o poriadne veľkú zmenu. Spoločnosť sa však s príchodom Galaxy Alpha obrátila smerom ku kovu, z ktorého je vyrobený aj najnovší Galaxy S6 edge.

Tento smer ku kovu sme mohli vidieť aj u jeho najnovších zariadeniach, ako napríklad Galaxy A3, A5 či A7. Vo všetkých troch prípadoch totiž použil kovový rámik, ktorý by v predhádzajúcich rokoch nepoužil ani vo sne. Samsung Galaxy S6 edge celú snahu o vyrobenie prémiového zariadenia posúva do úplne inej ligy. Po krajoch môžete vidieť ľahkú, no pevnú hliníkovú konštrukciu, zatiaľ čo predná, ako aj zadná strana je prekrytá sklom Gorilla Glass 4.

Mnohí sa pýtali či bude zakrivený displej plniť aj nejakú funkciu, no vyzerá to tak, že sa skutočne bude jednať len o dizajnový prvok. Na prvý pohľad nám dokonca nebolo jasné, že sa jedná o produkt, ktorý vyrobil juhokórejský gigant. Inými slovami, jedná sa o veľmi, veľmi kvalitne spracovaný smartfón.

Displej – 1080p už nestačí

Ak ste aspoň trošku ako my, možno ste toho názoru, že 1080p bohate stačí. A možno máte pravdu, predsa len, na čo treba také ultravysoké rozlíšenie. Samsung sa však snaží predať jedno z najprémiovejších zariadení vôbec a preto zmenou musel prejsť aj displej. V prípade Galaxy S6 a S6 edge sa budete pozerať na 5,1-palcový Quad HD 2 560 x 1 440 displej. Jedná sa teda o pixelovú hustotu 576ppi.

Nový TouchWiz

s6-edge-render-7Samsung počas svojej prezentácie tvrdil, že sa jedná o vôbec najlepšiu verziu TouchWizu. Toto tvrdenie môžeme potvrdiť. Nový TouchWiz je jednoduchší, rýchlejší a celková práca s ním už nie je taká zaprataná ako tomu bolo v prípade starších verzií. Známky TouchWizu tam však stále sú. Či už v notifikáciách, nastaveniach, alebo v samotných ikonkách.

Galaxy S6 Edge beží na Android 5.0 Lollipop. Nechýbajú ani funkcie ako multi-window pre poriadny multitasking a ďalšie vylepšenia. Od prvého pohľadu je však jasné, že Samsung sa vás už nesnaží prinútiť používať každú jednu funkciu hneď od prvej minúty. Mnohé z nich sú totiž v základnom nastavení vypnuté.

Výkon a pamäť na inej úrovni

Medzinárodný model Galaxy S6 edge bude poháňať 14nm 64-bit Samsung Exynos, ktorému budú pomáhať 3 GB LPDDR4 RAM. Výsledok je jasný hneď na prvý pohľad. Celé zariadenie je svižnejšie, než akýkoľvek Samsung predtým.

Jednou smutnou správou však je to, že Samsung v novom Galaxy S6 edge neponúka rozšíriteľnú pamäť. Namiesto toho úplne zrušil 16 GB vnútorného úložiska a základný model tak začne na 32 GB. Dostupné budú celkom tri varianty, 32, 64 a 128 GB.

Fotoaparáty

Vlajkové lode Samsungu, či už sa jedná o rad Galaxy S alebo Galaxy Note, už dlhú dobu ponúkajú vôbec najlepšie fotoaparáty na Android platforme. Na zadnej strane sa nachádza 16 Mpx senzor s objektívou s clonou f/1.9. To zaručí, že fotky budú krajšie a v zhoršených svetelných podmienkach. Nechýba ani optická stabilizácia obrazu a vyváženie bielej pomocou IR, ktoré zaručí, že vaše fotky budú vyzerať vždy tak, ako majú. Na prednej strane sa nachádza 5 Mpx wide-angle fotoaparát.

Dostupnosť

Na potvrdenie dostupnosti a ceny Galaxy S6 edge na Slovensku stále čakáme. Momentálne sa však predpokladá, že by sa na trh mal dostať už 10. apríla.

s6-edge-render-2