Note Edge
Samsung Galaxy Note Edge

PLUS A MÍNUS

+ krásny displej
+ bohatá funkcionalita
+ skvelé fotoaparáty
+ kovové prvky
+ unikátny dizajn
+ S Pen

– TouchWiz
– chýba batéria z Note 4
– zlá ergonómia
– vŕzganie zadného krytu

V minulom roku sme mali možnosť vidieť niekoľko názorných príkladov, kedy poprední výrobcovia smartfónov nezvyšovali iba výkon, energetickú efektivitu či veľkosť operačnej pamäte.

Keďže spotrebiteľský trh so smartfónmi pomaličky smeruje do fáze, kde tradičné vylepšovanie technických špecifikácií nebude už pre potencionálneho zákazníka takmer nič znamenať, spoločnosti ako LG a Samsung pomaličky začínajú hľadať spôsob, akoby mohli opäť prilákať pozornosť na svoje produkty. A nadčasové mobilné zariadenie Note Edge je toho jedným z prvých a predovšetkým poriadnych dôkazov.

Smartfón vyniká netradičným displejom s mierne ohnutou pravou stranou, ktorá práve vďaka svojmu jemnému uhlu poskytuje oveľa širšie používateľské skúsenosti. V porovnaní s konvenčnými zariadeniami ide naozaj o niečo, čo vám nie len zjednoduší používanie, ale prinesie aj oveľa bohatšie možnosti. Náš dvoj-týždňový test Samsung GALAXY Note Edge navyše túto teóriu potvrdil i v praxi.

galaxy-note-edge-13

Tvar a farby, ktoré upútajú pozornosť

Technické špecifikácie:
Super AMOLED
Veľkosť 5.6″ (524 ppi)
Rozlíšenie Quad HD+ (2560 x (1440+160))
Corning Gorilla Glass 3

Priznám sa. Tak krásny a jemný displej so sýtymi farbami, ako má tento kúsok, som ešte nemal možnosť vidieť na vlastné oči. A aby toho nebolo málo, pri pohľade z ľavej strany navyše vzbudzuje vizuálny dojem tzv. ‚nekončiaceho bazéna‘.

Pokročilá OLED technológia a unikátne Quad HD+ rozlíšenie sú jednými z veľkých a nebezpečných zbraní GALAXY Note Edge, ktoré pri konkurenčných produktoch nájdete len veľmi ťažko.

V tomto prípade ide až o dva na-sebe-nezávislé a zároveň vzájomne-sa-dopĺňajúce displeje. Zatiaľ čo pri používaní hlavnej zobrazovacej jednotky vykonáte klasické úkony ako pri iných smartfónoch, dodatočné pixely poslúžia na postranné zobrazovanie notifikačných textov či šetrné zobrazovanie času s dátumom alebo aktuálnym počasím.

galaxy-note-edge-7

Ohnutý displej poslúži i na nerušené pozeranie filmov, seriálov alebo používanie iných aplikácií, keďže zvláda zobrazovanie informácií o volajúcej osobe, vrátane príslušných tlačidiel na zdvihnutie či odmietnutie prichádzajúceho hovoru, nezávisle od hlavného.

Bočný displej má samozrejme využití oveľa viac. Veľkosť jeho funkcionality však výrazne závisí od aplikácií s pridanou podporou (niekoľko softvérových titulov od Samsungu), ktorých zatiaľ vo virtuálnych obchodov veľa nenájdeme. S odstupom času a predovšetkým pri náraste popularity by to ale určite mohlo byť určite lepšie.

galaxy-note-edge-17

galaxy-note-edge-2

Pri pevnejšom držaní môže spôsobiť bočná, mierne prehnutá strana displeja menšie problémy. Občas sa mi totižto stalo, že som nechtiac prehodil dotykom dlane na inú plochu, keďže tých si dá nastaviť hneď niekoľko (Informácie z S Health, dodatočné ikonky aplikácií, nadchádzajúce udalosti v kalendári a i.). Nejde ale o nič strašné – takýchto nehôd som mal za 14 dní toľko, že by som ich vedel zrátať na prstoch jednej ruky. Rovnako sa netreba báť ani nechceného spúšťania aplikácií. Miniatúrne ikonky nereagovali na interakciu iných častí ruky ako končeky prstov. A keď náhodou áno, museli by ste sa skutočne priveľmi snažiť.

galaxy-note-edge-23

Unikátny dizajn, vŕzganie a zlá ergonómia

Technické špecifikácie:
151.3 x 82.4 x 8.3 mm
174 gramov
Micro-SIM
Integrovaný S Pen
Senzor na odtlačky
MicroSD slot

Dizajn vychádza z vizuálneho vzhľadu jednoduchšieho súrodenca, GALAXY Note 4. To isté platí aj o použitých materiáloch, z ktorých pozostáva samotná konštrukcia GALAXY Note Edge. Jej hlavnú časť – rám po stranách zariadenia – tvorí nenápadný kov. Výrobca však samozrejme nezabudol ani na plast. Toho je tu ešte stále pomerne dosť.

Konštrukčný rozdiel medzi GALAXY Note Edge a Note 4 je vidieť – okrem vyššie uvedeného faktu – predovšetkým v umiestnení tzv. ‚power tlačidla‘, ktoré sa presunulo z pravého boku zariadenia do vrchného, vo väčšej šírke a viditeľne užšom bočnom rámiku vedľa pravej strany displeja. Ten prešiel menšou kozmetickou úpravou práve kvôli prítomnosti ohnutej zobrazovacej jednotky.

Zadný a zároveň odstrániteľný kryt smartfónu pozostáva rovnako z extrémne pružného plastového materiálu. Pri bielej verzii smartfónu však určite nejde o žiadnu lacnú imitáciu kože, na dotyk totiž pôsobí tvrdo. Taktiež stojí za spomenutie jeho občasné vŕzganie, a to najmä pri silnejšej interakcii s dotykovou obrazovkou.

galaxy-note-edge-10

galaxy-note-edge-11

Nadštandardná veľkosť konštrukcie zrejme spôsobí používateľom s menšou dlaňou a kratšími prstami veľké problémy. A prítomnosť ohnutého displeja na bočnej strane to dokonca ešte zhorší. Nakoľko sa jeho zakončenie takmer priamo spája so zadnou stranou zariadenia, chýba tu miesto na pevný uchop. Pravá strana konštrukcie je vďaka tejto kombinácii nepohodlná a ostrá, čo pocítia praváci predovšetkým pri dlhšom používaní.

Ľudia, ktorí sa označujú za ľavákov, nebudú mať s držaním až taký problém. Je tu ale ešte stále jeden háčik, v takomto prípade môže menšie problémy spôsobiť umiestnenie zaoblenia displeja v pravej časti konštrukcie, vďaka čomu budú musieť občas zapájať i prsty pravej ruky. Avšak, keď otočia smartfón o 180 stupňov, čím vlastne prehodia ohnutý displej na opačnú stranu, budú na tom takmer rovnako ako praváci. Netreba zabúdať, že tým zároveň presunú i ‚home‘ tlačidlo nad displej, čo opäť skomplikuje používanie.

galaxy-note-edge-21

Zahoďte kompaktný fotoaparát

Technické špecifikácie:
Hlavný 16 MPx
OIS, LED blesk
2160p video pri 30 fps
1080p video pri 60 fps
720p video pri 120 fps

Selfie 3.7 MPx
1440p video pri 30 fps

Samsung nesklamal ani v tomto smere. 16 MPx senzor s optickou stabilizáciou obrazu dokáže zachytiť naozaj fascinujúce zábery, pokiaľ je v tých správnych rukách. O jeho kvalite svedčí aj úspech zo slepých porovnaní ostrieľaného tech webu Phone Arena, kde bezproblémovo zdolal zrkadlovku Canon EOS 650D alebo taký iPhone 6 Plus.

Fotoaparát GALAXY Note Edge sa od fotoaparátu v GALAXY Note 4 vôbec nelíši. Ide o identické súčiastky, ktoré výrobca použil v oboch príbuzných modeloch bez dodatočnej modifikácie.

Okrem fotenia vo vysokom rozlíšení, dokáže natočiť aj UHD videá či vyhotoviť panoramatickú selfie, čo sa nepochybné hodí najmä mladším generáciám. Prítomnosť optickej stabilizácie obrazu zase zabezpečí o niečo lepšiu kvalitu záberov. Veľké plus to má predovšetkým pri natáčaní za pohybu, vďaka čomu nebude video pri pozeraní roztrasené. Note Edge, podobne ako Note 4, zvládne nahrávať videá pri 30, 60 a až 120 fps, pričom s každým vyšším číslom klesá veľkosť rozlíšenia.

galaxy-note-edge-18

Vyhotovenie fotografie je aj pri zapnutom HDR režime naozaj bleskové. S rýchlym zaostrovaním nemá zariadenie problém ani pri horších svetelných podmienkach a so zapnutým bleskom. Bez prítomnosti denného svetla boli fotky z exteriéru – na smartfón – v naozaj skvelej kvalite.

Používateľ má navyše možnosť výberu spomedzi užitočných foto-režimov, ako napríklad prehliadka, duálny fotoaparát, selektívne zaostrovanie, panoráma a iné. V prípade, že by mu pred-inštalovaný výber nestačil, nájde niečo na dodatočné stiahnutie i v obchode GALAXY Apps.

Spúšť foťáku sa dá nastaviť na tlačidlá hlasitosti, čím sa ako-tak uľahčí jeho používanie, keďže obrovské rozmery konštrukcie dokážu poriadne skomplikovať držanie mobilného zariadenia.

Používateľské prostredie bolo pri fotografovaní svižné. Každá akcia preukazovala pre bežného človeka nepostrehnuteľné meškania.

Problémom som nepostrehol ani so selektívnym zaostrovaním. Ide o špeciálnu funkcionalitu fotoaparátu, vďaka ktorej dokážete jedným dotykom prsta zaostrovať buď na objekty alebo na pozadie aj po vyhotovení fotografie.

NEPREHLIADNITE: Celú galériu nájdete na tomto url odkaze

fotoaparat-galaxy-note-edge-14 fotoaparat-galaxy-note-edge-11fotoaparat-galaxy-note-edge-9fotoaparat-galaxy-note-edge-5

galaxy-note-edge-19

Výdrž nenahnevá, ani nenadchne

Technické špecifikácie:
Vymeniteľná batéria
3000 mAh
3G hovor 18 hodín
Hudba 67 hodín

Kapacita batérie je jedným z hlavných znakov, ktoré predstavujú základný rozdiel medzi Note 4 a Note Edge. Zakiaľ čo klasická verzia disponuje 3220 mAh kapacitou, ohnutý kúsok má vo svojej výbave iba 3000 mAh. Tento – nie príliš markantný – rozdiel je trošku cítiť aj počas samotného používania.

Pri bežnej prevádzke mi napriek tomuto faktu vydržal smartfón po jednom nabití od rána až do večera. Počas dňa som si pustil jedno, dve 20-minútové videá, nejakú tu hudbu cez aplikáciu Deezer, surfoval som na internete aj prostredníctvom Wi-Fi, občas nejaký ten krátky telefonát, fotenie či natáčanie videí a samozrejme nesmiem zabudnúť ani na sociálne siete, kde som strávil dokopy takmer každú jednu hodinu asi 10 až 15 minút.

Pri neprerušovanom hraní graficky-náročnej závodnej pecky Real Racing 3 mi z batérie ubudlo za 15 minút 7 percent. Zariadenie nebolo pritom na dotyk nejak extrémne horúce. Oproti bežnej prevádzke síce pocítite nejaký ten stupeň navyše, nejde však o nič neznesiteľné.

Súčasťou balenia GALAXY Note Edge je tzv. rýchlo-nabíjačka, ktorá dokáže dobiť energiu pri z 10% na úroveň 100% za približne 70 minút.

V softvérovej výbave nájdete ako tradičný šetriaci mód tak i drastickejšie extrémne šetrenie energie. Zakiaľ čo prvé spomenuté zapne iba pár obmedzení, to druhé prepne displej do čierno-bieleho režimu, aktivuje pozastavenie prenosu dát na pozadí a taktiež zobrazí zjednodušené používateľské prostredie so šiestimi ikonami, pričom ich výber už závisí od špecifických potrieb používateľa.

Extrémny mód na šetrenie energie ponúkol po jeho zapnutí niekoľko hodín výdrže navyše. Ide teda o funkcionalitu, ktorá by mala byť aktivovaná predovšetkým pri kritických percentách batérie, nakoľko sa stane zo smartfónu obyčajný mobilný telefón

galaxy-note-edge-4

TouchWiz, TouchWiz, TouchW…

Technické špecifikácie:
Android 4.4.4 KitKat
Snapdragon 805
CPU: 4 jadrá, 2.7 GHz
GPU: Adreno 420
3 GB RAM
32/64 GB ROM

Spomínam si na časy, kedy som patril medzi hrdých majiteľov prvej generácie GALAXY Note ešte z roku 2011. Za tie roky prešiel modifikovaný Android, ktorý nazýva Samsung TouchWizom, výraznými vizuálnymi zmenami a optimalizáciami.

Operačný systém v Note Edge však aj napriek dlho-ročnému vylepšovaniu neponúka to, čo som mal z pohľadu reakcií a fungovania pri minuloročnom smartfóne Nexus 5 od LG a Google (čistý Android je jednoducho čistý Android). S príchodom GALAXY S6 by sa to ale mohlo všetko konečne raz a navždy skončiť, ak juhokórejský výrobca skutočne pristúpi k spomínanému zoštíhleniu a zjednodušeniu používateľskej nadstavby TouchWiz.

Systém ma občas vedel poriadne vytočiť sekaním či inou, neplynulou činnosťou, a to najmä pri používaní/prepínaní medzi viacerými spustenými aplikáciami. Od produktu za viac ako 700 eur by som preto očakával z tohto hľadiska určite niečo iné. Uvidíme, čo prinesie aktualizácia na Android 5.0 Lollipop.

Testovací kus bežal na systéme Android 4.4 KitKat.

Po vizuálnej stránke je ale môj názor na súčasný TouchWiz v GALAXY Note Edge výrazne odlišný. Používateľské prostredie ponúka minimalistické prvky a pomerne pekné grafické spracovanie, za čo dávam softvérovým inžinierom zo spoločnosti Samsung veľké plus. Vizuálne spracovanie navyše vyniká unikátnym štýlom.

Po prvotnom spustení zariadenie nájdete v zozname nainštalovaných aplikácií niekoľko známych titulov, najmä od samotného výrobcu. Pokiaľ vás ale zaujíma množstvo dostupného úložného priestoru, používateľovi je pri 32 GB verzii k dispozícii zhruba 25 GB.

Ako ste si mohli všimnúť, test výkonu GALAXY Note Edge som do recenzie nezahrnul. Prečo? Moderné čipsety v minuloročných a tohtoročných vlajkových lodiach už ponúkajú obrovskú výpočtovú silu, ktorá zvládne zrealizovať akékoľvek náročné operácie. Test je preto pre bežné potreby koncového používateľa už viac-menej zbytočný.

galaxy-note-edge-15

E-pero aj diaľkový ovládač

Pestrá paleta funkcií nepochybne poteší každého správneho technofila. Vo výbave Note Edge nenájdete iba inteligentné pero S Pen či snímač odtlačkov prstov. Zariadenie vám nabitým funkciám ponúkne aj ovládanie televízorov, meranie krvného tepu, náhradu za hodinky z nočného stolíka alebo takého osobného trénera či športového asistenta S Health.

Všetko spomenuté fungovalo absolútne spoľahlivo. Pochváliť však musíme najmä inteligentné pero. Oproti prvej generácii ide o veľmi veľký skok dopredu, predovšetkým čo sa týka príslušných softvérových funkcií, ktorých menu sa aktivuje buď automaticky po vytiahnutí pera zo slotu alebo pri stlačení jediného tlačidla na jeho konštrukcii.

Pri používaní S Pen-u sa mi na displej zariadenia písalo naozaj ukážkovo. A musím sa priznať, že keby mám GALAXY Note Edge v osobnom vlastníctve, klasické pero s papierom už asi ani nepoužijem. Samsung nám jednoducho ukázal, ako bude vyzerať digitálna budúcnosť nie len na školách, ale aj v zamestnaní.

Senzor na snímanie krvného tepu robil občas menšie problémy, keďže pre správne fungovanie vyžaduje dôkladne umiestnený konček prsta.

galaxy-note-edge-26

Vynachváliť som si ale nemohol ani aplikáciu S Health. V kombinácii s inteligentnými hodinkami Gear S mi dokázala poskytnúť prehľadné informácie – vrátane pekne spracovaných grafov – o mojich pohybových aktivitách, krvnom tepe, UV žiarení či priebehu spánku. Smartwatch sú pri tak veľkom zariadení ako je Note Edge neoceniteľným pomocníkom, nakoľko som ho kvôli obrovským rozmerom nemohol so sebou brávať úplne všade (beh, bicyklovanie).

Neustále zapnuté nočné hodiny na bočnom displeji zase ponúknu pohotový náhľad na aktuálny čas, počasie a dátum. V nastaveniach si iba vyberiete čas, v ktorom sa majú automaticky zobraziť a, naopak, zase vypnúť. Jednoduché a zároveň tak užitočné.

Ďalšie odborné recenzie na smartfón Samsung Galaxy Note Edge nájdete na Recenzie.SME.sk

bestcena

Za zapožičanie Samsung GALAXY Note Edge ďakujeme ochotnému personálu z TOP slovenského e-shopu bestcena.sk, kde nájdete v ponuke smartfóny či príslušenstvo za naozaj neodolateľné ceny.

PREHĽAD RECENZIE
Dizajn
8
Displej
10
Fotoaparáty
9
Signál a kvalita hovoru
8
Výkon
9
Softvér
5
Výdrž batérie
7
Konštrukčné spracovanie
6