Úvod Zaujímavosti OBRAZOM: Takto batérie smartfónov strácajú svoju kapacitu

OBRAZOM: Takto batérie smartfónov strácajú svoju kapacitu

Takto batérie prichádzajú o svoju kapacitu.

1

Batéria vo vašom smartfóne časom stratí svoju kapacitu. Čím viac ju budete nabíjať, tým rýchlejšie odíde do večných lovíšť. Nikdy sme však nevedeli, čo presne tento proces spôsobuje, resp. nevideli sme ho na vlastné oči. Až doteraz. 

Tím amerických vedcov zobral elektrónový mikroskop a po čase sa podarilo spraviť zaujímavé fotografie. Podarilo sa im to pomocou špeciálneho zariadenia, ktoré vytváralo fotografie elektród v li-ion batérii. Na obrázkoch sa podarilo zachytiť usadeniny. Tie sa počas vybíjania usádzali na elektródach a pri nabíjaní zas mizli.

Celý proces straty kapacity batérie spočíva v tom, že malá časť mikroskopických častíc ostala na elektróde nalepená natrvalo. Po rokoch používania sú elektródy úplne obalené týmito usadeninami, čo spôsobí masívnu stratu kapacity akumulátora.

lithium-ion-battery-department-of-energy

Na obrázku máte celý proces na originálnych fotografiách od amerických vedcov. Testovali sa tri typy batérií (riadky). V prvých dvoch stĺpcoch je zachytené nabíjanie, v posledných dvoch stĺpcoch zas vybíjanie. Usadeniny môžete vidieť na povrchu elektródy.