NÁZOR: Samsung Galaxy S6 – konečne zlepšenie, ale bude to stačiť?

18

Zdá sa, že Samsung predstavil zariadenie z S línie, ktoré sa ľuďom môže páčiť. Neberte ma zle, dizajn minulých generácií rozhodne nebol zlý a všetko to vyvrcholilo S4-kou. Teraz tu však máme niečo iné. Rozhodne by som to nenazval Project Zero, zariadenie má veľmi ďaleko od kompletného redizajnu každého jedného prvku, no pri Galaxy S6 konečne vidíme tú žiadanú zmenu.

Po prvé, telefón nevyzerá ako hračka z dráčika. Nepáčia sa mi odlesky skleneného zadného panela, ktorý je vraj doslova magnet na odtlačky prstov. Napriek tomu si myslím, že nový vzhľad vlajkovej lode od Samsungu je krokom vpred a väčšina so mnou bude určite súhlasiť.

Dizajn je jedna vec a funkcionalita druhá. Galaxy S6 prišla o tri veci, ktoré sa mi veľmi páčili. Vymeniteľná batéria, IP67 certifikácia a slot pre micro SD kartu. Miesto toho máme menšiu, 2 550 mAh baterku, ktorú vyberiete iba ak rozbijete sklo na zadnej strane, nulovú ochranu proti vode a miesto micro SD slotu možnosť vybrať si z 32 GB, 64 GB a 128 GB verzií, ktoré však budú o dosť drahšie. Aspoň že mi k šťastiu bohate stačí tridsaťdva gigabajtov. Viac som potreboval iba raz, keď som si zálohoval počítač.

Samsung-Galaxy-S6-edge-official-images

Hm, tak teda, celkový vzhľad Galaxy S6 hodnotím pozitívne. Čo prekvapuje aj mňa. Konečne to nie je ten istý opozeraný plastový telefón so stále väčším a väčším displejom. Miesto toho na trh prichádza zariadenie, ktoré by mohlo zaujať fanúšikov prémiovo vyzerajúcich smartfónov.

Ďalej by som sa rád vyjadril k fotoaparátu. Najviac ma zaujal predný senzor. Nenahráva 4K, pričom by mohol, keďže rozlíšenie na to má. Na druhej strane, páči sa mi optika s clonou f/1.9 a ten špeciálny HDR režim, ktorého efekt vidíte v reálnom čase.

1[4]

Ďalej, na konferencii pri téme „fotoaparát“ Samsung porovnával svoj telefón s novými iPhonmi. Pritom jabĺčne telefóny z toho vyšli ako poslední lúzri. Hlavne v scénach, v ktorých chýbalo svetlo Galaxy S6 exceloval. Opäť, ja som skeptický. iPhony majú jedny z najlepších mobilných fotoaparátov na svete a neverím, že Galaxy S6 je o toľko lepší. Ak áno, tak klobúk dolu, no najprv si to vyskúšam sám.

No a nakoniec, TouchWiz. Ikonky sa nezmenili, Material Design sa tam mihol len sem-tam, ale to je v poriadku. Všetko sa dá zmeniť pekným launcherom, poprípade aktualizáciou od samotného Samsungu. Čoho sa však obávam je rýchlosť systému. Samsung v poslednej dobe celkom šikovne optimalizoval svoje zariadenia. Dokonca ani s low-endom Galaxy A3, ktorý momentálne testujem, nemám problém. Množstvo zbytočných aplikácií ktoré nikto nepoužíva sa podľa všetkého znížilo a to je najdôležitejšie. Asi im v Južnej Kórei začína dochádzať, že nezmyselné funkcie už nikoho neohromia.

Ako ukončiť tento článok? Nuž, vždy lepšie ako HTC One M9. Musím uznať, že Samsung sa oproti minulému roku zlepšil, čo sa snáď prejaví aj na predajoch. Nemyslím si, že Galaxy S6 je najlepší smartfón na svete, i keď sa nás o tom na konferencii snažili presvedčiť. Rozhodne však patrí na špičku a nájde si cestu do vreciek miliónov ľudí.

Galaxy S6 S6 Edge
Samsung-Galaxy-S6-edge-official-images
androidportal(117)
106042
DSC_2575
DSC_2614
s6-edge-render-2
Bez názvu
s6-edge-render-6
1[4]
s6-edge-render-7
DSC_2544
DSC_2561