Hongkong. Mesto s populáciou 7,2 miliónov ľudí, vďaka svojej relatívne malej rozlohe 1 104 km2, nemá dostatok miesta, pre ubytovanie všetkých svojich obyvateľov. Aj kvôli tomu sú mnohí z nich nútení platiť neúnosné sumy za miesta, ktoré skôr pripomínajú zajačie klietky, ako domovy pre ľudské bytosti.

V Hongkongu je tak vysoký dopyt po ubytovaní, že si majitelia nehnuteľností s čistým svedomím pýtajú aj vyše 110 eur za 1 meter štvorcový. Ľudia sa preto museli naučiť žiť v čoraz menších a menších priestoroch, častokrát plných drevených krabíc, často nazývaných ako „truhlové domy.“ Spávajú v kovových klietkach tak veľkých, ako králikárne.

Fotografie nižšie odkrývajú, v akých extrémnych podmienkach žijú ľudia, ktorí pre nás vyrábajú, či distribuujú produkty, na ktoré sme si tak ľahko zvykli. Hongkong je mesto s najväčšou miero nerovnosti v rozvinutých krajinách.

 

Kvôli obrovskej populácii je v Hongkongu problém s ubytovaním. Vďaka obrovskému dopytu si dokážu majitelia nehnuteľností pýtať astronomické sumy aj za tie najmenšie miesta. Michelle Wong, rozvedená mama, býva v byte veľkom len 7,43 metrov štvorcových, za ktorý mesačne platí 387 dolárov (356 eur).

hongkong-1

 

37-ročná Li Rong sedí na svojej posteli v jej príbytku veľkom len 3,25 metrov štvorcových. V tomto malom priestore je miesto pre posteľ a malú televíziu. Jej malý bytík sa nachádza na piatok poschodí priemyselnej budovy. Li a ľudia jej podobní bývajú na mieste s najdrahším nájmom na meter štvorcový.

hongkong-2

 

Väčšina bytov určených len pre jedného nájomníka bola rozdelená na niekoľko menších priestorov, v ktorých býva viac ľudí.

hongkong-3

 

Ng má 60 rokov a na fotke odchádza zo spoločných záchodov. Tie sa nachádzajú blízko jeho bytu, ktorý je veľký 5,57 metrov štvorcových. Ng mesačne platí približne 148 eur. Delenie bytov je v Hongkongu ilegálne a často vedie k problémom s hygienou a bezpečnosťou.

hongkong-4

 

V malých bytoch sú obrovským problémom ploštice, ktoré trápia väčšinu ľudí.

hongkong-5

 

Obavy o extrémny nedostatok priestoru a nízku životnú úroveň sú jedny z najväčších v rozvinutých krajinách.

hongkong-6

 

Ľudia sú často prinútení uchýliť sa do extrémne malých príbytkov. Príkladom je 91-ročný Wong Chun-sing, ktorý býva v miestnosti veľkej len 2,23 metrov štvorcových, za ktorú mesačne platí približne 138 eur.

hongkong-7

 

Extrémny nedostatok lacnejšieho ubytovania prinútil ľudí vystačiť si aj s tým málo miesta, ktoré majú.

hongkong-8

 

To však nie je všetko. Aby majitelia nehnuteľností čo najviac zvýšili zisk z každého metra štvorcového, pripravili tzv. „rakvové byty,“ ktoré svoje pomenovanie získali kvôli tomu, že sa skutočne podobajú na rakvy. Na rozlohe 46 metrov štvorcových žije približne 24 ľudí.

hongkong-9

 

Najnižším životným štandardom sú tieto klietky, poukladané jedna na druhej. Každá z nich by vás mesačne vyšla na 150 dolárov.

hongkong-10

 

Každá z klietok je veľká približne 1,8m x 60cm. Úrady odhadujú, že v takýchto klietkach žijú desiatky tisíc čínskych pracovníkov.

hongkong-11

 

Očakáva sa, že dopyt sa vďaka pracovným príležitostiam, ktoré Hongkong ponúka ešte ďalej zvýši.

hongkong-12