Lietajúce auto je jedna z tých vecí, po ktorých som vždy túžil a pravdepodobne aj budem túžiť. Aeromobil je projekt zo Slovenska, za ktorým stoja Slováci Juraj Vaculík a Štefan Klein.

Auto, ktoré je zároveň lietadlom (alebo naopak?) na americkom festivale South by South by Southwest (SXWS) rozčerilo hladinu technologických vôd. Projekt si všimlo hneď niekoľko vysokoprofilových webov, ktoré okamžite vyspovedali spoluzakladateľa, Juraja Vaculíka.

Bol na to pádny dôvod, auto sa do rúk prvých zákazníkov má dostať už o dva roky, teda počas roka 2017. Vaculík je presvedčený, že svet potrebuje ďalšiu revolúciu v doprave a jeho AeroMobil má byť to pravé orechové.

Nový model auta je dostatočne robustný na to, aby mohol vzlietnuť aj z trávnatého povrchu, čo je dosť veľká výhoda, keďže nie každý má na záhrade štartovaciu dráhu. Šoférovanie je jedna vec, no pilotovanie je niečo úplne iné. Vaculík okamžite upozornil na fakt, že pre ovládanie jeho auta budete musieť vlastniť ako platný vodičský preukaz, tak aj licenciu pilota.

TIP: Prečítajte si viac o lietajúcom aute zo Slovenska

Cena takéhoto hybridu sa podľa zakladateľov bude pohybovať na hranici „zopár stotisíc eur,“ a jednať sa teda bude pre autá určené pre bohatších zákazníkov. Vaculík však pripustil, že s klesajúcimi cenami technológií by mohla klesnúť aj cena AeroMobilu. Čerešničkou na torte je aj fakt, že sa do tímu AeroMobilu pridal aj Dean Kamen, tvorca dvojkolesového elektrického transportéru, Segway.