Úvod Novinky Európska únia vydala varovanie: Ak chcete ostať v bezpečí, opustite Facebook!

Európska únia vydala varovanie: Ak chcete ostať v bezpečí, opustite Facebook!

44

Facebook je dobre známa sociálna sieť, ktorú používajú tisíce Slovákov. Zdieľame tam fotografie, statusy, píšeme si cez Messenger. Európska Únia však varuje, že to, čo bežný človek môže považovať za príjemnú službu je v skutočnosti perfektný nástroj pre špehovanie. Ak nechcete, aby o vás americké úrady vedeli všetko, mali by ste ju okamžite opustiť.

Ak máte účet na Facebooku, radšej by ste ho mali zrušiť,“ odporúča Európanom právny zástupca Európskej komisie, Bernhard Schima.

Celý prípad nabral otáčky po tom, ako aktivisti podali žalobu na súd, v ktorej uvádzajú, že americké spoločnosti ako Google, Apple či Facebook by o Európanoch nemali ukladať informácie na ich amerických serveroch.

Dáta o Európanoch majú ostať v EÚ

Aktuálna právna situácia americkým firmám umožňuje sledovať ľudí žijúci v Európe hlavne vďaka tomu, že sa informácie zbierajú pomocou podmorských káblov spájajúcich kontinenty. Európska únia už pripravuje novú smernicu, ktorá by americkým firmám prikázala ukladať všetky informácie o ľuďoch žijúcich v Európe priamo na území EÚ. Či dá súd aktivistom za pravdu je momentálne vo hviezdach.