Rozmýšľali ste už niekedy nad tým, prečo váš notebook občas nechytá Wi-Fi, no keď trochu posuniete, všetko je v poriadku? Nuž, pokúsime sa vám to trochu objasniť. Chlapík z YouTube kanála CNLohr pomocou jednoduchého Wi-Fi zariadenia zmapoval signál vo všetkých trochu rozmeroch. Výsledky sú skutočne zaujímavé.

Zaujímavý nápad mu v hlave skrsol po tom, čo na ESP8266 pripevnil LED diódu. Tú naprogramoval tak, aby menila farby v závislosti na sile signálu. Potom so svojím malým vynálezom skúmal kvalitu pripojenia. Zistil, že oblasti s dobrým a zlým pokrytím sa opakujú v pravidelných intervaloch. Pomocou super-dlhej expozície sa teda pokúsil vytvoriť jednoduchú dvojrozmernú mapu. Modré oblasti reprezentujú silný a červené slabý signál.

2d wifi

Celkom zaujímavé, čo poviete? Ďalším krokom bolo spraviť to isté v 3D. Na výrobu trojrozmerného modelu Wi-Fi signálu však treba niečo presnejšie. Nakoniec dobre poslúžil aj drvič na drevo, ktorý je schopný pohybovať sa veľmi rovnomerne.

Tu máte prvý pokus, na ktorom je 2D mapa veľká jeden meter štvorcový.

2d wifi signál

Nakoniec už iba stačilo opakovať tento proces viackrát a pohybovať sa pritom aj po z-osi. Vznikol tak neuveriteľný 3D model ktorý jasne ukazuje, kde je signál silný a kde nie.