Úvod Novinky Aplikácie Viac než 5 miliónov infikovaných zariadení! V Google Play boli 3 škodlivé...

Viac než 5 miliónov infikovaných zariadení! V Google Play boli 3 škodlivé aplikácie

Viac než päť miliónov zariadení sa malo ostať infikovaných po tom, ako ich majitelia stiahli jednu z troch škodlivých aplikácií.

7

Nedávny príspevok na blogu antivírusovej spoločnosti, Avast, priblížil nemilú situáciu, v ktorej sa ocitlo vyše päť miliónov nič netušiacich používateľov Android zariadení. Vyzerá to tak, že aj vtedy, ak aplikácie sťahujete výlučne cez Google Play, nie ste v bezpečí.

V článku Avast rozoberá tri aplikácie, ktoré boli v skutočnosti tzv. adware. Podarilo sa im oklamať kontrolu a v Google Play boli vedené ako legitímne aplikácie. Po inštalácii pritom nezačali fungovať hneď. Ó, nie. Aplikácie počkali, kým telefón aspoň raz nevypnete a znovu nezapnete a potom opäť čakali. Niekedy dva dni, niekedy mesiac. Za týmto správaním aplikácií stojí presvedčenie vývojárov, že ak majú ľudia nainštalovanú aplikáciu, ktorá mesiac nič zlé nerobí, začnú jej dôverovať.

Adware podsúval reklamy

Aplikácie pritom nespôsobovali deštrukciu, ani nič podobné. Namiesto toho na obrazovku podsúvali bannery o tom, že zariadenie bolo infikované a že by ste si mali nainštalovať aplikáciu z obchody tretej strany. Obchodu, v ktorom sa môžu nachádzať všelijaké aplikácie, ktoré vášmu telefónu v žiadnom prípade nepomôžu. Alternatívne mali odkazovať na aplikácie skutočných antivírusov v Google Play, čo by mohlo naznačovať, že za nimi stoja samotné spoločnosti, ktoré antivírus navrhli. Či už je to pravda, alebo nie, sa s určitosťou tvrdiť nedá.

Samozrejme, aj fakt, že o tomto nebezpečenstve informoval Avast, teda antivírus, je celkom zaujímavé. Určite vám napadlo to isté, čo nám, no opäť unáhlené závery z toho robiť v žiadnom prípade nechceme. Tri aplikácie, ktoré celý tento príbeh zapríčinili sú Durak, Konka Russian History a Iwold IQ Test. Ak máte akúkoľvek z nich nainštalovanú, okamžite ju pošlite kade ľahšie.