Po viac než týždni používania Galaxy Alpha konečne prichádza recenzia. Jedná sa o jedno z najdôležitejších zariadení Samsungu z roku 2014. Ide totiž o prvý smartfón od Samsungu s kovovými prvkami, ktorý sa dostal na trh. Táto juhokórejská spoločnosť má už dlhšiu dobu problémy s predajmi.

Ťažké časy sa snaží prekonať hlavne zrýchlením operačného systému a nadstavby TouchWiz, rovnako ako aj zlepšením samotného dizajnu. Či sa to podarilo sa dočítate práve v tejto recenzii.

galaxy-alpha-3-1200-w

Špecifikácie Samsung Galaxy Alpha

Procesor: Exynos 5430 – 4 x 1,8 GHz Cortex-A15, 4 x 1,3 GHz Cortex-A7
Grafický čip: Mali-T628 MP6
Displej: 4,7-palcový Super AMOLED HD (1280 x 720p) + Gorilla Glass 4
RAM: 2 GB LPDDR3
Úložný priestor: 32 GB (bez slotu pre Micro-SD kartu
OS: Android 4.4.4 KitKat s nadstavbou TouchWiz
Fotoaparáty: Zadný 12 Mpix ISOCELL, 1 x LED, full HD video. Predný 2,1 Mpix, full HD video
Konektivita: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, Bluetooth v4.0, GPS, GLONASS, NFC, microUSB v2.0
FM Rádio: Nie
Reproduktory: Spodný monoreproduktor, slúchadlo na telefónovanie
Batéria: 1 860 mAh
Balenie: Manuál, slúchadlá, 2A nabíjačka, kábel, slúchadlá a Samsung Galaxy Alpha

Kúpiť Samsung Galaxy Alpha

Najkrajší Samsung?

Keď som dostal Galaxy Alpha a konečne som ho vybalil, napadla mi iba jedna vec: „To je ale maličký mobil.“ Zvláštne, keďže väčšinou používam HTC One (M7) s rovnako veľkým displejom. Cez ruky mi však v poslednej dobe prešlo veľa smartfónov a väčšina z nich mala displej s uhlopriečkou väčšou než päť palcov. Držať pre zmenu telefón so 4,7-palcovým zobrazovacím panelom bol pre mňa teda menší šok.

alphaNetrvalo však dlho a zvykol som si. Preferujem menšie mobily a Alpha je po novom považovaná za kompaktné zariadenie. Pri porovnaní s ostatnými 5,5-palcovými vlajkovými loďami sa ani nečudujem. Tak ako tak, na malú obrazovku som si rýchlo zvykol a musím sa priznať, že všetky tie pádla mi vôbec nechýbajú.

Držať Alphu v ruke je príjemný pocit. Smartfón je veľmi tenký. Pri 6,7 mm dokonca tenší, než najnovšie iPhony. Vďaka tenučkým bočným rámikom bez problémov dotiahnem na akúkoľvek časť displeja a hardvérové tlačidla boli príjemnou zmenou. Nie som veľký fanúšik systémových tlačidiel na displeji. Páči sa mi, keď môžem telefón jednoducho odblokovať, aj keď leží na stole. Jednoducho stlačím oválne tlačidlo domov a môžem začať.

V tlačidle domov je, zabudovaná čítačka odtlačkov prstov, ktorú som vypol po necelej hodine. Najhoršia čítačka, akú som kedy používal. Sem tam nezareagovala vôbec, sem tam čiastočne a len sem tam skutočne fungovala. Mimochodom, telefón má ešte jeden zázračný senzor. Ten nájdete na zadnej strane vedľa fotoaparátu a meria vám pulz. Z testov môžem povedať, že funguje relatívne presne.

Späť k dizajnu. Predná strana je chránená krycím sklíčkom Gorilla Glass 4, ktoré je tenšie a tvrdšie, ako predchádzajúca generácia. Telefón je tiež veľmi ľahký. Pri 115 gramoch sa teda nemusíte obávať že ho rozbijete. V ochrane zariadenia pomáha aj hliníkový rámik, ktorým Samsung konečne nahradil otrasné plastové/chrómové rámiky z minulosti. Nakoniec, na zadnej strane nájdete mäkký plast s jamkami, ktorý nevyzerá vôbec zle a pomáha pri úchope. Smartfón sa vôbec nešmýka, ani v chladnom a suchom počasí. Ja osobne si myslím, že táto kombinácia skla, kovu a plastu je úplne ideálna a Samsung by sa jej mal držať. Hliník na zadnej strane je elegantný, no čo sa funkčnosti týka, nemusí byť najideálnejší. Zle izoluje teplotu, ľahko sa poškriabe a v mnohých prípadoch sa nedá vymeniť.

To ma privádza k ďalšej veci, ktorá sa mi na Alphe páči. Po odstránení zadného krytu sa dostanete k batérii a slotu pre nano SIM kartu. Samsung sa však rozhodol vynechať slot pre micro SD kartu. Zariadenie však má 32 GB úložného priestoru, čo nie je až také zlé. Väčšine ľudí viac netreba.

Páči sa vám dizajn smartfónu? Kúpte si Galaxy Alpha online.

galaxy-alpha-11-1200-w

Displej so žiarivými farbami

Displeje od Samsungu sú povestné svojimi žiarivými farbami. Už som takmer zabudol, prečo vlastne. 4,7-palcový zobrazovací panel na Galaxy Alpha je naozaj trochu prepálený. Už to však nie je také zlé, ako pri starších obrazovkách. Vlastne sa mi celkom páči a prejsť znova k LCD displejom bude ťažké. Páči sa mi hlavne skutočná čierna, pri ktorej sú pixely úplne vypnuté.

Ako som už spomenul, veľkosť obrazovky na Alphe je pre mňa ideálna. 4,7 palcov je jednoducho hranica medzi pádlami, ktoré je problém používať a mini-panelmi, ktoré musím mať päť centimetrov od očí, aby som vôbec niečo videl.

Tak ako tak, zobrazovací panel na Alphe mi v podstate vyhovuje. Čítať som mohol aj na priamom Slnku, aj v noci. Ak teda hľadáte kompaktné zariadenie, zobrazovacie schopnosti Samsung Galaxy Alpha vás potešia.

Vlastne, je tu ešte jedna vec, ktorú som zabudol spomenúť. Rozlíšenie. Nuž, pravdou je, že Alpha sa nemá čím chváliť. Telefón s HD (1280 x 720p) displejom dnes už nájdete aj za 100 eur. Mne však, prekvapivo, menší počet pixelov nevadil. Myslel som si, že v dobe full HD a QHD rozlíšení už HD displej nemá miesto, obzvlášť nie v high-end kategórii. Mýlil som sa. Ruku na srdce, nepostrehol som rozdiel. Raster je viditeľný, iba ak si telefón priložíte tri centimetre od oka a nepoznám veľa ľudí, ktorí takto používajú svoje zariadenie.

Screenshot_2015-02-20-16-57-09
Screenshot_2015-02-20-16-57-53
Screenshot_2015-02-20-16-58-02
Screenshot_2015-02-20-16-58-07
Screenshot_2015-02-20-16-58-17
Screenshot_2015-02-20-16-58-23
Screenshot_2015-02-20-16-58-34
Screenshot_2015-02-19-21-58-27
Screenshot_2015-02-20-17-03-48
Screenshot_2015-02-20-17-04-33
Screenshot_2015-02-20-17-04-51
Screenshot_2015-02-20-17-04-55

Konečne rýchly TouchWiz

Produkty od Samsungu používam už veľmi dlho. Väčšinou som s nimi bol spokojný, no jedna vec mi vadila. Pomalý a veľakrát zasekaný operačný systém. Nakoniec som teda všetok svoj arzenál rozpredal a nechal som si iba tablet (Galaxy Note 10.1 2014 Edition), hlavne kvôli S-Pen. Rozhodol som sa, že si ho aj napriek lagom nechám. Fungoval dobre a s nova launcherom dokonca aj celkom rýchlo. Potom však prišla aktualizácia na Android 4.4.4 KitKat a všetko sa zmenilo. TouchWiz odrazu išiel oveľa rýchlejšie a ja som si pomyslel: „Ešte máme nádej.“ No a očividne som myslel dobre, keďže Galaxy Alpha ide veľmi rýchlo. Iste, tu a tam sa objaví nejaké trhnutie, spomalí sa animácia, no v podstate sa niet na čo sťažovať.

Neviem, či je to výkonným procesorom, Androidom, alebo šikovnosťou programátorov Samsungu, no najnovší TouchWiz je naozaj rýchly. Otváranie aplikácií, galérie alebo fotoaparátu netrvá večnosť, prechod medzi obrazovkami je rýchly a ani rolovanie notifikačnej lišty už nesprevádzajú lagy, ako tomu bolo v minulosti. Systém síce stále zaberá poriadne veľa pamäte RAM, no pri hraní hier, surfovaní na internete alebo multitaskingu mi všetko šlo ako po masle, takže sa nesťažujem.

Čo sa mi však nepáči je fakt, že telefón nechá bežať na pozadí každú jednu aplikáciu, ktorú spustíte. Ak teda vypnete obrazovku pri hraní Asphalt 8, pripravte sa na rýchlu stratu cennej energie. Malá 1 860 mAh batéria vám tiež veľmi nepomôže. S výdržou som síce problémy nemal, no občas ma tento problém zaskočil. Aspoň že nabíjanie trvá iba niekoľko desiatok minút. Doslova. O tom však nižšie.

galaxy-alpha-1-1200-w

Nebojte sa Exynos procesorov

Samsung Galaxy Alpha je jeden z mála smartfónov, ktoré využívajú procesor výhradne Exynos od Samsungu. V tomto prípade nemáte žiadnu inú možnosť. Neviem ako vy, ale ja mám s Exynosmi dobré skúsenosti. Môj tablet využíva Exynos 5420 a Galaxy Alpha sa môže pochváliť novším čipsetom Exynos 5430 s výkonným grafickým čipom Mali-T628 MP6. Ak to skombinujete s HD displejom, jedno je jasné. Tento smartfón je monštrum. Malé, kompaktné, sexi monštrum.

S čistým svedomím môžem napísať, že Alpha nebude mať problémy s akoukoľvek aplikáciou alebo hrou ešte niekoľko rokov, a to aj napriek relatívne nízkemu taktu procesora. Tešiť sa môžete na štyri úsporné jadrá Cortex-A7 s taktom 1,3 GHz a štyri jadrá Cortex-A15 tikajúce rýchlosťou 1,8 GHz. Smartfón ich však nemôže používať naraz. Medzi jednotlivými štvorjadrami prepína vzhľadom na to, koľko výkonu zrovna potrebuje. To pomáha predĺžiť životnosť batérie.

Neviem, či stojí za to, písať niečo navyše. Pravdepodobne najlepším dôkazom, že Alpha s výkonom naozaj problémy nemá, je skóre v AnTuTu. 50902. Telefón je na prvom mieste, predbehol dokonca aj minuloročného víťaza Meizu MX4, aj Galaxy Note 4, ktorá používa Snapdragon 805. Zaujímavé.

galaxy-alpha-4-1200-w

Fotoaparát

Čo sa týka fotoaparátov, bol som celkom spokojný. Určite som už videl aj lepšie, ale Alpha sa naozaj nemá za čo hanbiť. Na zadnej strane nájdete 12 Mpix ISOCELL senzor, ktorý vie zaostriť za 0,3 sekundy. Vedľa neho je jedna LED dióda a merač tepu srdca.

Zadný fotoaparát veľmi nezaostáva za ostatnými vlajkovými loďami. Farby zachytáva relatívne presne a nemá problémy ani so svetlom. Tým myslím scény, v ktorých je svetla až príliš. Systém pekne vyvažuje kompozíciu a s troškou trpezlivosti môžete spraviť naozaj zaujímavé fotografie.

Vpredu sa nachádza 2,1 Mpix selfie kamera, ktorá odvádza dobrú prácu a poteší aj možnosť nahrávať full HD video. Na zdieľanie fotografií na sociálnych sieťach ideálne. Ak však chcete profesionálne výsledky, budete musieť zainvestovať do poriadneho fotoaparátu.

Batéria – malá, ale nie je na tom až tak zle

Keď som zistil, že Galaxy Alpha má iba 1 860 mAh batériu, skoro som skolaboval. Samozrejme mi hneď napadlo, prečo Samsung nevyrobil hrubší telefón s lepšou výdržou. Nakoniec som sa však rozhodol všetko poriadne otestovať a musím sa priznať, čakal som, že to bude oveľa horšie.

Je jasné, že zariadenie sa nevyrovná ostatným vlajkovým lodiam, mne však slúžilo dobre. Priemerne som na jedno nabitie dostal 3,5 hodiny zapnutého displeja. Alphu som ráno vytiahol z nabíjačky a vydržala mi celý deň. Okolo druhej v noci som ju opäť dal do nabíjačky a išiel som spať. Väčšinou som večer skončil s 20%, takže je tu nejaká rezerva. Musím sa však priznať, že nie som veľký fanúšik hier. Maximálne si zahrám na 30 minút Snake 2K, alebo Asphalt 8. Náročnejší používatelia teda môžu mať problém.

Výhodou malej batérie je však rýchle nabíjanie. Z nuly na sto zrýchli za niekoľko desiatok minút. Presný čas som nemeral, ale tá rýchlosť ma naozaj prekvapila.

Zhrnutie

Na záver teda dodám už iba toto. Smartfón sa mi očividne páči a ak preferujete kompaktnejšie zariadenia, bude sa páčiť aj vám. Síce si nie som istý, čo sa s plynulosťou systému stane po roku používania, no zatiaľ všetko nasvedčuje tomu, že to bude až také zlé. Novšie zariadenia od Samsungu, hlavne tie, ktoré bežia na KitKate, naozaj nemajú problém.

Momentálne ani nemáte veľký výber. Medzi kompaktné high-end zariadenia patrí iPhone 6 (4,7″), Sony Xperia Z3 Compact (4,6″) a Samsung Galaxy Alpha.

Nakoniec, Alpha je spomedzi vyššie spomenutých modelov najlacnejšia. Momentálne ju zoženiete už od 400 eur (a cena bude ďalej klesať). Veľa ľudí Samsung odpisuje, no ja si myslím, že je na dobrej ceste. Samsung Galaxy Alpha čoskoro dostane Android 5.0 Lollipop s nový TouchWizom, v ktorom bude menej zbytočných aplikácií a funkcií. Potom sa rýchlosť systému pravdepodobne ešte zvýši.

Zobraziť Galaxy Alpha v obchode

Ďalšie odborné recenzie na smartfón Samsung Galaxy Alpha nájdete na Recenzie.SME.sk

PREHĽAD RECENZIE
Dizajn
9
Displej
9
Fotoaparáty
7
Signál a kvalita hovoru
9
Výkon
9
Softvér
8
Výdrž batérie
7
Konštrukčné spracovanie
9