Aj keď dnes sa nám zdá absolútne prirodzené telefonovať trebárs s človekom z druhého konca republiky a kráčať pri tom po ulici, pred pár rokmi to bol nonsens.

Mobilná revolúcia v komunikovaní nastala v 80. – 90. rokoch, kedy sa začali na trhu objavovať prvé mobilné telefóny.

Boli veľké, ťažké, vedeli zväčša len telefonovať a posielať správy, technologickí lídri si však boli istí budúcnosťou mobilnej komunikácie a už vtedy začal súboj o najlepší mobilný telefón.

Pozrite sa na úplne prvé mobilné telefóny súčasných popredných výrobcov, ktoré kedysi symbolizovali budúcnosť.

Motorola

Určite ste tušili, že na prvom mieste bude figurovať Motorola. Tá sa postarala nie len o svoj prvý mobilný telefón ale o prvý mobilný telefón vôbec.

Prístroj Motorola DynaTAC 8000X bol komerčne dostupný už v roku 1984 s cenou 4000 dolárov, vydržal 8 hodín v pohotovostnom režime a telefonovať zvládol 30 minút v kuse. Zmestilo sa doň 30 čísel.

motorola-dynatac

NOKIA

Spoločnosť Nokia ako niekdajší „kráľ mobilných telefónov“ začala svoju mobilnú kariéru nevkusným prístrojom Mobira Senator v roku 1982 a fungoval na analógovej sieti prvej generácie, 1G.

Aj keď vážil neuveriteľných 9,8 kilogramu, bol prenosný, takže kritéria mobilného telefónu spĺňal.

Mobira-Senator

 

Samsung

Súčasný TOP výrobca smartfónov a tabletov chcel potencionálnych zákazníkov osloviť v roku 1988 so svojou prvotinou, modelom SH-100.

Predalo sa ho však veľmi malé množstvo, niečo medzi 10002000 kusmi. Samsung sa však nenechal odradiť a spolu s investíciami do technológií prinášal na trh každoročne stále lepšie a lepšie mobilné telefóny.

Samsung

 

Sony

Prvý mobilný telefón výrobcu súčasných Xperia smartfónov je takmer neznámy. Divízia Sony Mobile v minulosti neexistovala a o výrobu sa tak postarala kmeňová spoločnosť Sony Electronics.

So svojim prvým mobilným telefónom vyrukovala na trh v roku 1992 pod označením CM-H333.

Sony-CM-H333

 

HTC

Písal sa rok 2002 a spoločnosť HTC zaútočila na mobilný segment prístrojom Wallaby. Bežal na OS Microsoft Pocket PC 2002, stál 899 libier a chválil sa slušnými špecifikáciami.

3,5 palcový displej s rozlíšením 240 x 320 pixelov, jednojadrový procesor Intel taktovaný na 206 MHz, 32 MB RAM a 32 MB vnútorná pamäť.

HTC-Wallaby-aka-O2-XDA

 

RIM

BlackBerry zariadenia mala na svedomí táto spoločnosť a podobne ako HTC, aj ona vstúpila do segmentu mobilných telefónov v roku 2002 so zariadením 5810.

Na tomto mobilnom telefóne ste mohli prezerať maily, webové stránky, organizovať si veci, no pokiaľ ste nemali externé slúchadlo, nedovolali ste sa. Zariadenie ho nemalo vstavané. Skutočne.BlackBerry-5810

Huawei

Huawei je dnes známy čínsky výrobca a srdcia zákazníkov si začal získavať v domovskej Číne v roku 2005 modelom U 625.

Poskytoval 3G konektivitu, mal 2,5 palcový displej s rozlíšením 240 x 320 pixelov a konštrukciu do „V“.

Huawei-U626

Apple

Známe jabĺčko si dalo oproti takej Motorole na čas. Svoj prvý mobilný telefón predstavila táto spoločnosť ešte len v roku 2007, spôsobil však nevídaný rozruch.

Jednalo sa samozrejme o iPhone, mal 3,5 palcový LCD displej s rozlíšením 320 x 480 pixelov, jednojadrový procesor s taktom 412 MHz, 128 MB RAM, 2 MPix fotoaparát a 1400 mAh batériu.iphone-1

Xiaomi

Xiaomi v poslednom období raketovo narástla popularita a niet sa čomu čudovať. Vyrába smartfóny so skvelým pomerom ceny a kvality, pričom sa jedná o veľmi mladú spoločnosť.

Svoj prvý mobilný telefón, respektíve už smartfón vyrobila len nedávno, v roku 2011 pod názvom Mi-1.

xiaomi-mi1

Aký bol váš prvý mobilný telefón? Pochváľte sa v diskusii!