Nový rok vždy prináša zaujímavé štatistiky. Dnes sme sa však dozvedeli niečo šokujúce (i keď v podstate logické). Rozdiel medzi cenou priemerného iPhonu a Android telefónu sa niekoľkonásobne zväčšil. Jabĺčko môže oslavovať, zatiaľ čo ostatní výrobcovia sú radi, ak majú na „zmrzlinu“.

No, nie tak úplne, v skutočnosti to vôbec nie je zlé a my, zákazníci, z tohto poklesu cien benefitujeme. Je však len veľmi ťažko pochopiteľné, prečo sa Applu tak darí.

iPhone vs androidV poslednom štvrťroku predal rekordné množstvo smartfónov (74,5 miliónov) a takmer zosadil Samsung z trónu najväčšieho výrobcu smartfónov na svete. Priemerná cena iPhonu sa vďaka Plus modelu zvýšila o sto dolárov, zatiaľ čo vyrobiť a predať jeden smartfón stojí Apple iba 220 dolárov. Spoločnosť má momentálne vo vrecku približne 178 miliárd dolárov, pričom za posledné tri mesiace zarobila 18 miliárd dolárov, čím prekonala aj rekord Gazpromu.

Na druhej strane, z výrobcov Androidov najviac zarobil Samsung. V poslednom štvrťroku to bolo približne päť miliárd no netreba zabúdať, že firma predáva aj iné veci. Celková priemerná cena jedného telefónu s Androidom sa znížila na 254 dolárov, z veľkej časti práve kvôli čínskym výrobcom ako Xiaomi, ktorých už jednoducho nie je možné ignorovať.

Rozdiel medzi priemernou cenou iPhonu a Androidu je teda väčšia než 400 dolárov. Minulý rok to bolo ledva 200 dolárov. Ak vám to neprekáža, v diskusii nám môžete dať vedieť, koľko ste za svoj telefón zaplatili. Priemernú cenu, za ktorú sa telefóny predávali na Slovensku zatiaľ nepoznáme.