Úvod Zaujímavosti Google má problém: YouTube aj napriek miliarde ľudí vôbec nezarába

Google má problém: YouTube aj napriek miliarde ľudí vôbec nezarába

16

Miliarda užívateľov, tisícky zamestnancov, obrovské množstvo obsahu, reklamy pred videami, počas videí, po videách, na stránke. YouTube napriek tomu nezarába. Aspoň to tvrdí Wall Street Journal, ktorý má informácie z „dobre informovaných zdrojov“.

YouTube je najväčšia video stránka na svete. Počas svojho pôsobenia sa stala synonymom streamovacej internetovej služby. Prácu v nej našlo obrovské množstvo ľudí. Slovo YouTuber je už dnes mnohým veľmi dobre známe.

Ako je teda možné, že tak obrovský internetový fenomén nevie zarobiť peniaze? Problém podľa všetkého tkvie v tom, že väčšina ľudí pozerá YouTubové videá vložené na iných stránkach cez zdieľané odkazy. Reklama sa tak zobrazuje iba minimálne. Ďalším problémom je fakt, že 9% používateľov sleduje 85% všetkých videí. Ostatní sa na YouTube pozrú iba nárazovo. Sledujú jedno video a zo stránky odchádzajú. Pre zadávateľov reklamy teda YouTube nie je taký lákavý, ako televízia.

Okrem iného je tiež dôvodom nulového profitu fakt, že YouTube všetky peniaze rozdáva ľuďom, ktorí tvoria videá a monetizovali si svoje kanály. Google tak hľadá iné spôsoby, ako zarobiť. Okrem iného novou streamovacou službou Music Key alebo obrovskými investíciami do originálneho obsahu poskytovaného iba na YouTube.