To, že o nás spoločnosti zbierajú veľký objem informácií je dobre známy fakt. To, že si niektoré z nich uschovávajú aj nahrávky z toho, čo hovoríme pri hlasovom vyhľadávaní už však mnohí z nás nevedia.

Tento fakt sa nedávno objavil na webe Redditu, kde sa okamžite rozpútala vášnivá debata o tom, či by to tak malo byť a prečo si Google tieto nahrávky vôbec necháva. Google hlasové vyhľadávanie ponúka už niekoľko rokov a pomôcť má hlavne vtedy, keď máte plné ruky práce a nemáte čas ťukať do klávesnice. Jeho najnovším zámerom je hlasové vyhľadávanie uľahčiť aj tým, že do smartfónov pridáva možnosť hlasové vyhľadávanie aktivovať určitou frázou, ako napríklad „OK Google Now“ či „OK Google.“

K svojim nahrávkam má prístup len majiteľ účtu a spraviť tak môžete na tejto adrese. Google vám umožňuje jednoduché vymazanie nahrávok.

Podobných inteligentných asistentov ponúka aj Apple (Siri) a Microsoft (Cortana), ktoré majú taktiež nahrávať všetko, čo sa ich spýtate.

Možnosť odpočúvania

Jeden zo zamesntnancov spoločnosti zaoberajúcej sa technológiami využívanými vo vysielačkach opísal, čo všetko počul. „Od nevinných otázok detí o tom, či sa páčia Siri alebo nie, až po staršieho pána, ktorý od svojho Galaxy telefónu vyžadoval sexuálne služby. Počul som viac, než čo som chcel.

Svoju krátku výpoveď zakončil zážitkom, počas ktorého počul muža s indickými koreňmi šepkať svojmu telefónu, že s ním chce mať sex.

Tak čo, našli ste si na vašom účte uložené hlasové vyhľadávania?