Úvod Novinky Aktuálne POZOR! Na Facebooku je nový vírus, špehuje čo napíšete na klávesnici!

POZOR! Na Facebooku je nový vírus, špehuje čo napíšete na klávesnici!

Na Facebooku sa objavil ďalší vírus, ktorý len za 48 hodín nakazil vyše 110 tisíc počítačov

46

Pozor! Na Facebooku sa šíri nový trójsky kôň. Ten za dva dni stihol infikovať neuveriteľných 110 000 užívateľov a stále sa extrémne rýchlo šíri.

Ako teda funguje? Veľmi jednoducho a je iba na samotných užívateľoch, či sa nechajú nachytať. V podstate označuje priateľov nakazeného profilu do videa s obsahom pre dospelých. To sa však po spustení zastaví a pýta si inštaláciu nového Flash Playera. Zvedavá obeť si ho samozrejme rýchlo stiahne a od tej chvíle má v počítači nezvaného hosťa.

Zamaskovaný do odkazu na video

Trójan sa momentálne správa relatívne nenápadne. Označuje iba dvadsať priateľov nakazeného. Jeho šírenie je pritom oveľa rýchlejšie, ako v prípade podobných vírusov. Vaši priatelia, ktorí majú svoj počítač infikovaný vám môžu poslať správu s odkazom na spomínané video, ktoré je len ukážkou toho, čo môžu vidieť na infikovanej stránke. Keď sa na danú stránku dostanú, video sa začne prehrávať, no po chvíli vyskočí hláška o aktualizácii Flash Playera. Je to práve táto napodobenina Flash Playera, ktorá je trójskym koňom a tak ho v žiadnom prípade nesťahujte.

Takto vyzerá odkaz na video
Takto vyzerá odkaz na video

Nový spôsob je však oveľa efektívnejší, keďže údajné video so šteklivým obsahom nevidí iba dotyčný, ale aj všetci jeho priatelia, prípadne priatelia priateľov. To je pravdepodobne tajomstvo extrémne rýchleho šírenia škodlivého kódu. Malvér má byť schopný ovládať klávesnicu a myš. Zaznamenáva pri tom, čo na klávesnici píšete. Ďalšie informácie momentálne dostupné nie sú, stále prebieha vyšetrovanie.

Ako predísť infikovaniu?

Prirodzene, najlepším riešením je prevencia. Netreba preto klikať na podozrivé odkazy a vonkoncom nie na odkazy, ktoré vedú na obsah pre dospelých. Ak si náhodou stiahnete infikovaný súbor do počítača, server Živé odporúča spustenie správcu úloh. Docielite toho pomocou klávesovej kombinácie CTRL+ SHIFT + ESC. V položke „Procesy“ by ste ho mali vedieť identifikovať pod označením chromium.exe, wget.exe, arsiv.exe a Verclsid.exe.

Dávajte si teda pozor, na podobné veci nikdy nereagujte a rozhodne nič neinštalujte z neoverených zdrojov.