Úvod Konkurencia Apple Ericsson sa súdi s Apple: V USA sa možno prestanú predávať iPhony

Ericsson sa súdi s Apple: V USA sa možno prestanú predávať iPhony

31

Apple má podľa všetkého veľký problém. Spoločnosť Ericsson totiž proti americkému gigantovi vzniesla sedem obvinení a chce zakázať predaj iPhonov na americkom trhu. Nahryznuté jabĺčko v poslednom čase nezažíva práve najlepšie časy.

O čo vlastne ide? Nuž, kalifornské jablko už dlhšiu dobu využíva 41 patentov Ericssonu, ktoré sú spojené s konektivitou. Platí za to istý obnos peňazí, ktorý je závislý na konečnej cene iPhonu. V januári však táto dohoda vypršala a Apple si povedal, že Ericssonu platí príliš veľa. Podľa spoločnosti by poplatky nemali byť vypočítané z celkovej ceny zariadenia, keďže tá závisí hlavne od dizajnu, displeja, fotoaparátu a ďalších prvotriednych súčiastok, ktoré Apple do svojich zariadení montuje. Miesto toho navrhuje vypočítavať poplatky z ceny procesora.

Výroba iPhonu stojí 200 dolárov a Apple ho predáva za minimálne 600. Je jasné, prečo sa Ericssonu tento prístup nepáči. Spoločnosť preto navrhla nechať celú vec na posúdenie odborníkom tretej strany. Apple súhlasil, avšak dodal, že ak sa mu výsledok nebude páčiť, nepristúpi na dohodnuté podmienky.

Nakoniec teda celá vec ide na súd. Ericsson tiež podal žiadosť o zakázanie predaja iPhonov na území USA. Tú posúdi obchodná komisia, ktorá operuje nezávisle a nemusí čakať na rozhodnutie súdu.

Pre jabĺčko nastali ťažké časy. Spoločnosť iba nedávno musela zaplatiť 532,9 miliónov dolárov po prehre ďalšieho patentového sporu. Karma?