Apple

Operačné systémy z dieľne Apple boli v roku 2014 pod paľbou bezpečnostných chýb a aj z toho dôvodu obsadili prvé dve miesta.

Predtým, než túto štúdiu rozvediem ďalej by som chcel upozorniť na fakt, že v zozname z nejakého dôvodu chýba Android. Dá sa teda špekulovať, že Android by mohol byť pred iOS, rovnako sa dá špekulovať, že by mohol byť pod iOS.

Posledné roky sa na prvých miestach zvyčajne umiestnil Windows. Microsoft však bezpečnostné diery začal brať veľmi vážne a ak sa nejaká objavila, okamžite pripravil nápravu, ktorú formou patchu začal posielať svojim používateľom.

tabulka-1

Na druhej strane, desktopový a mobilný operačný systém Apple trpel bezpečnostnými chybami, ktoré spoločnosť GFI zaradila do dvoch najvyšších kategórií. Linux kernel (v ktorom by sa teoreticky mohol nachádzať aj Android) obsadil tretiu priečku. Na vine to majú niektoré z najvážnejších chýb, ako napríklad Heartbleed bug v OpenSSL a Shellshock.

tabulka-2

V správe nie je uvedené, o aké verzie Mac OS X či iOS sa jednalo a preto nie je jasné, či sa jedná o verzie, ktoré už danými chybami netrpia. Čo sa aplikácií týka, prvú priečku suverénne obsadil Internet Explorer, ktorého nasledoval Google Chrome. V zozname sa objavil veľký počet produktov od Adobe a ďalších rozšírení pre prehliadače.