VIDEO: Takto raketa Falcon Heavy po vynesení nákladu do vesmíru opäť pristane na Zemi

5

SpaceX je relatívne mladá firma, ktorú založil miliardár a vizionár Elon Musk. V roku 2012 písali históriu po tom, čo prvýkrát prileteli svojou nákladnou loďou na Medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS. Odvtedy sa toho veľa zmenilo, v pláne majú napríklad pilotované vesmírne lode, ťažkotonážne rakety, satelity, ktoré budú poskytovať internetové pripojenie a okrem iného, aj lety na Mars. 

Nedávno sme vás informovali o ich nevydarenom pokuse o pristátie s vyhoreným prvým stupňom rakety Falcon 9 na malú plošinu v mori. O niekoľko týždňov/mesiacov bude nasledovať druhý ostrý pokus, ktorý už snáď skončí úspešne. V budúcnosti začne lietať aj raketa Falcon Heavy, ktorá má prvé stupne hneď tri. Ak všetko pôjde tak ako má, jej štarty budú vyzerať asi tak, ako video hore.

Rakety sú veľmi drahé. Jeden štart stojí stovky miliónov dolárov a celý kolos sa po prvom použití nakoniec zrúti do mora. Ak by sa podarilo recyklovať niektoré časti rakiet (hlavne motory, ktoré sú veľmi drahé), znamenalo by to prakticky revolúciu v kozmonautike. Ceny by klesli o desiatky percent a aj vesmírna turistika tým pádom dostane reálnejší rozmer.

Mimochodom, spoločnosť SpaceX toho má na rováši oveľa viac. Ich pilotovaná loď Dragon V2 s kapacitou až 7 ľudí bude pristávať motoricky s presnosťou helikoptéry. Už žiadne padáky a lovenie kabíny v mori. Navyše, aj tu sa ráta s recykláciou väčšiny systémov.