Naše smartfóny sú perfektným miestom pre život baktérií. Tvrdí to nová štúdia, v ktorej skupina študentov namočila svoje telefóny do Petriho misiek a počkala na to, čo sa stane. Stalo sa presne to, čo možno očakávate, narástli poriadne veľké kolónie baktérií.

Nešlo pritom len o baktérie, ktoré nosíme na rukách. Podľa zistení sa na Petriho miske objavili aj baktérie, ktoré sa na telefón infiltrovali z okolitého prostredia. „Baktérie sa šíria rôznymi spôsobmi, môže to byť pomocou hmyzu, vody, jedla, kašľu a kýchania či sexuálneho styku,“ vysvetľuje štúdia.

bakteria-2

Najviac baktérií vyrašilo tam, kde sa na telefóne nachádza tlačidlo „Domov“. V tejto konkrétnej štúdii sa v Petriho miske neobjavili žiadne nebezpečné baktérie, no Univerzita podotkla, že v minuloročných experimentoch sa stal pravý opak. Študenti pritom našli kolónie baktérie Staphylococcus aureus.

PhoneBacteria4-560x1024.jpg  bacteria on mobile phones study

Doktor Simon Park, prednášajúci na Univerzite, ktorá zorganizovala tento experiment to zhrnul asi najpresnejšie. Povedal totiž, že naše telefóny sú našou osobnou zbierkou ľudí, s ktorými sme sa stretli, rovnako ako zbierkou ľudí uložených v kontaktoch.

PhoneBacteria2-682x1024.jpg   bacteria on mobile phones study

Tak čo, ešte niekto iný má chuť umyť si ruky?