Úvod Zaujímavosti Vo Švédsku sa asi zbláznili: Ľuďom začali implantovať podkožné čipy, ktoré nahrádzajú...

Vo Švédsku sa asi zbláznili: Ľuďom začali implantovať podkožné čipy, ktoré nahrádzajú doklady!

264

Technologické inovácie začali za posledné roky naberať rýchlosť, akú sme za celú históriu nemali príležitosť vidieť. Digitálny svet tak začína rozpínať svoje chápadlá do každého aspektu našich každodenných životov. Jeho neoddeliteľnou súčasťou sú však vraj podľa odborníkov aj miniatúrne RFID čipy.

Identifikácia prostredníctvom rádiových vĺn (RFID) slúži predovšetkým na rozpoznávanie označených tovarov. Podľa webu wikipedia.org ide o nasledovníka klasických čiarových kódov.

Každý RFID prvok sa skladá z antény, transceivera a transpondéra. Anténa slúži na príjem a vysielanie signálu, transceiver umožnuje komunikáciu s čítačkou a transpondér, najzložitejšia časť RFID, obsahuje samotné funkcie, ktoré má daný prvok plniť,uvádza Wikipédia.

Čipy dokážu po úspešnej implementácii pod kožu nahradiť napríklad tradičné heslá, ponúknu autorizovaný prístup do chránených budov alebo potlačia fyzické peniaze do úplného zabudnutia. Áno, je to všetko z praktického hľadiska veľmi zaujímavé, ale taktiež i potrebné?

Veľké čipovanie v inovačnom centre Švédska

Ľuďom, ktorí pracujú v kanceláriách modernej budovy Epicenter, bol ponúknutý čip ako náhrada za klasické identifikačné doklady. S implementovaným zariadením dokážu použiť verejnú tlačiareň alebo otvoriť zabezpečené dvere, stačí len jednoducho priložiť ruku k príslušnému snímaču. Oslovených s možnosťou očipovania bolo pritom viac ako 400 zamestnancov.

Informoval web BBC.

rfid-cip
RFID čip a ryža (zdroj: wikimedia.org)

Implantáciu podkožného čipu pri prsty ruky si vyskúšal i sám Rory Cellan-Jones, technologický reportér z americkej BBC „bola to len chvíľková bolesť – nie horšia ako injekcia – a potom mi nalepili leukoplast.

Čip môže niesť osobné informácie alebo komunikovať priamo s podporovanou aplikáciou v smartfóne.

Chceme pochopiť túto technológiu ešte pred tým, ako veľké korporácie a veľká vláda príde a povie, že by mal byť každý očipovaný – daňový čip, čip Google alebo Facebooku,“ prezradila Hannes Sjoblad, ktorá má svoju digitálnu vizitku zabudovanú priamo v čipe. Vďaka tomu vedia iní ľudia získať jej kontaktné informácie jednoduchým priložením smartfónu k miestu, kde je RFID zariadenie umiestnené.

 

Švédska budova Epicenter poskytuje súkromné priestory pre vytváranie a prinášanie inovácií. Medzi spomínanými pracovníkmi sú dokonca aj ľudia z Microsoftu.

Znamenie z Biblie?

Podľa mnohých predstavuje čipovanie ľudí tzv. prideľovanie znamenia beštie, inými slovami – číselnej kombinácie 666; ide o biblické proroctvo, ktoré veriaci považujú za označenie ‚zatratených‘.

Viacero analytikov už dlhšie predpovedá, že RFID čipy v blízkej budúcnosti nahradia klasické identifikačné doklady, ako napríklad občianske preukazy alebo pasy, a to takmer všade vo svete. Zároveň by však mali slúžiť i ako bezkontaktný platiaci či komunikačný prostriedok; využitie taktiež nepochybne nájdu v tzv. ‚Internete vecí‚ (anglicky Internet of Things).