Jedna vec, ktorá je na slovenskom trhu bohužiaľ celkom rozšírená je zavádzanie zákazníka, či už priamo, nepriamo, chcene alebo nechcene. Po rôznych eshopoch sa tak zákazníci musia vedieť veľmi dobre pohybovať, inak im hrozí, že preplatia, alebo sa nechajú nachytať.

Aktualizácia: Pôvodnú cenu 399€ ponúka aj eshop Arco. Eshop Shark.sk argumentuje vyššiu cenu tým, že ju za 399€ predával v predpredaji, ktorý začal pred dvomi týždňami. Odporúčanú maloobchodnú cenu, ktorú včera zverejnil Lenovo nepoužije.

Pôvodný článok

Do emailovej schránky mi za posledných 24 hodín pristáli takmer dve desiatky emailov, ktoré nás upozornili na eshop Shark.sk. Ten vo svojej ponuke uvádza nový smartfón od Lenova, ktorý bol na trh uvedený len včera.

Lenovo S90 je na slovenskom trhu novinka
Lenovo S90 je na slovenskom trhu novinka

Jedná sa o model Lenovo S90 (Sisley), ktorého maloobchodná odporúčaná cena bola stanovená výrobcom na 339€. Dá sa teda povedať, že 339€ je jeho originálna, pôvodná cena určená pre slovenský trh, o čom nás výrobca informoval na tlačovej konferencii, ako aj neskôr v emailovej komunikácii. „Ako aj v tlačovej správe uvádzame, odporúčaná maloobchodná cena je 339 EUR s DPH,“ potvrdil výrobca.

Nadceniť a dať zľavu?

Teraz však späť k tomu, čo vás nahnevalo. Obchod Shark.sk na svojom webe uvádza pôvodnú cenu 399€, vďaka čomu teraz môže uvádzať úplnú novinku vo výhodnej, 15% zľave. Po rýchlom prelustrovaní známejších a väčších eshopov sme podobné správanie našli aj u obchodny-dom.sk, ako aj u arco.sk. Dalo by sa teda špekulovať, že podobné nafúknutie ceny a následné zlacnenie dáva Shark.sk výhodu a to aj napriek tomu, že zariadenie predáva za rovnakú cenu. S predajcom sme sa spojili pomocou emailu, nižšie nájdete ich pohľad na vec.

„Cena, ktorú e-shop SHARK.sk uvádzal ako pôvodnú, platila v predpredaji tohto telefónu, teda v čase, keď súčasná odporúčaná MOC nebola stanovená. Stáva sa, že výrobca ešte pred uvedením produktu na trh informuje distribútorov a predajcov o vyššej predajnej cene – podobne ako v prípade Vibe Z2, kedy Lenovo avizovalo dlho pred uvedením na trh cenu 659 €. Vibe Z2 nakoniec dostal odporúčanú MOC 459 €.“

Je to voči zákazníkovi korektné?

Otvárame preto tento prípad pre diskusiu. Je podľa vás konanie Shark.sk korektné voči svojim zákazníkom? Je uvádzanie 15% zľavy pri produkte, ktorý predáva za jeho plnú cenu správne? Dajte nám vedieť v diskusii nižšie.

Zbadali ste niekde nafúknutú zľavu? Dajte nám vedieť na tip@androidportal.sk!