Úvod Aplikácie POZOR: Reklama tvrdí, že máte vírus, potom vás oberie o desiatky eur!

POZOR: Reklama tvrdí, že máte vírus, potom vás oberie o desiatky eur!

99

V poslednej dobe sa stále častejšie objavujú falošné hlásenia, podľa ktorých je váš telefón/tablet nakazený akýmsi vírusom. Na nebezpečenstvo z reklamy upozornil server Zaujimavosti.net.

Všimli ste si niekedy takú červenú reklamu? Najčastejšie sa objavuje pri aplikáciách, ktoré sú zadarmo, menej často v internetovom prehliadači. Hlási, že vaše zariadenie je ohrození a mali by ste ho preskenovať. Ak niečo podobné uvidíte, hlavne nepanikárte. Všetko je v poriadku.

Screenshot_2015-01-02-16-43-19
Screenshot_2015-01-02-16-50-37
Screenshot_2015-01-02-16-52-33

Ide o falošnú reklamu, ktorá z vás chce vytiahnuť peniaze. Čo robí? No, ak na ňu kliknete, presmeruje vás do prehliadača, kde vám vyhodí tento text.

android-virus
Príklad falošnej reklamy, ktorá tvrdí, že váš telefón bol napadnutý

Váš operačný systém Android bol napadnutý. Takže už som v háji. Úprimne, na chvíľu to zmiatlo aj mňa. Mal som však toľko rozumu, aby som čítal ďalej, kde som narazil hneď na niekoľko nezmyslov.

Moja SIM karta so všetkými dátami ako kontakty (ok), fotografie (?) a prístupy do aplikácií (??) sa môžu dostať do nesprávnych rúk. No, v prvom rade, to by ma ani tak veľmi netrápilo. V telefóne nemám nič inkriminujúce. Ale vyhlásiť, že na mojej SIMke mám fotografie a prístupy do aplikácií je dosť amatérske. Navyše som si to odskúšal aj na tablete (bez SIM-karty) a text hlásal to isté.

Takže prečo nie? Veď je to ZADARMO! Klikol som teda na „odstrániť vírusy“.

Screenshot_2015-01-02-16-44-00

Po načítaní tohto odkazu vás to presmeruje na ďalšiu stránku, kde ktorej je zobrazený anti vírus „G Data Mobile Security“. Ten je mimochodom dostupný úplne zadarmo aj cez Google Play. Ak sa rozhodnete nainštalovať touto cestou, gratulujem. Získali ste dobrý antivírusový program, za ktorý nemusíte platiť. Žiadne podvody som tam nenašiel. Problém nastáva iba ak naletíte a stiahnete si aplikáciu z tejto stránky.

Screenshot_2015-01-02-16-44-29

V žiadnom prípade teda nestláčajte tlačidlo „odoslať SMS“. Dostanete tú najdrahšiu aplikáciu vo vašom živote. Začnú vám totiž chodiť platené SMS správy. Za všetko hovorí skúsenosť nášho čitateľa:

Ponúkajú mi nejaký antivirák, vraj bezplatne. Ale pritom chodia platené SMS a uberajú kredit až na nulu.

Zastaviť to podľa všetkého môžete napísaním STOP SCAN na číslo 7774, no overené to nemáme.

Ak chcete byť v bezpečí, nikdy nikde nezadávajte svoje kontaktné údaje, číslo kreditnej karty alebo heslá. Android patrí medzi najbezpečnejšie operačné systémy na svete. Ak si inštalujete aplikácie z Google Play, šanca, že chytíte nejaký vírus je takmer nulová. Väčšina problémov nastáva vtedy, keď ľudia uveria sladkým rečičkám a vystavujú sa tak nebezpečenstvu.

Mimochodom. V priebehu písania tohto článku mi na e-mail prišla podvodná správa. Vyhral som vraj 800 000 dolárov a notebook od Applu. Toto je ďalší príklad klasického, stokrát videného a tisíckrát obohraného podvodu.

Stalo sa niečo podobné aj vám? Napíšte nám na tip@androidportal.sk