Európa sa má pripraviť na poriadne zdražovanie elektroniky. Nepriaznivú situáciu s cenami má na svedomí slabé euro. To je voči americkému doláru momentálne na päťročnom minime. Zdražovanie sa má pritom týkať hlavne telefónov, tabletov, televízorov a notebookov. Je to z toho dôvodu, že ich predajcovia nakupujú prevažne v dolároch.

Zdražovanie začalo už v decembri

Sieť obchodov Datart podľa Denníka N zvyšovanie cien zaznamenal už v decembri. Tvrdí pritom, že zákazníci si vyššie ceny nemuseli všimnúť, keďže mohli byť prekryté vianočnými zľavami. Ceny majú podľa Datartu vzrásť o 4 až 8 percent. Zdražovanie bude postupné, najvyšší vzostup cien sa očakáva v druhom štvrťroku, všetko ale závisí od toho, koľko zariadení majú výrobcovia na skladoch.

Vzhľadom na to, že nové zariadenia, ako napríklad nové smartfóny, tablety či televízie sa kupujú v menších počtoch a častejšie, sa dá očakávať, že pri nich sa vyššie ceny objavia takmer okamžite.

Zdražovanie zatiaľ prekrývajú novoročné zľavy

Na začiatku roka si vyššie ceny opäť nemusíme všimnúť, keďže predajcovia často ponúkajú tzv. novoročné výpredaje. František Majtán, riaditeľ spoločnosti Euronics TPD však upozornil, že ceny môžu stúpnuť „jedna k jednej.“ To znamená, že ak euro oslabí o 10%, ceny sa zvýšia o 10%.

Najmenej pozitívne sa na situáciu pozerá internetový obchod Alza. Ten dokonca predpokladá navýšenie cien o 10 až 15 percent. Presný odhad toho, kedy sa tak stane, je momentálne boj na dlhé lakte, keďže všetko závisí od vývoja eura, ako aj schopnosti predajcov rokovať o kúpnej cene tovaru.

Aj aplikácie

Zmeny v cenách čakajú aj aplikácie. Prvou zo spoločností, ktorá sa rozhodla konať je Apple. Informáciu sa podarilo zachytiť serveru Apple Insider. Ten potvrdil, že spoločnosť navýši cenu aplikácií a hier, čo má byť odpoveďou na zmeny vo výške daní, ako aj odpoveďou na čoraz slabšie euro. Zaujímavé je však aj to, že ceny na Islande naopak klesnú. Ako na tom budú ceny v Google Play zatiaľ zisťujeme.

Výhľad do budúcnosti je mizerný

Denník N ďalej upozornil, že pokles eura voči doláru má aj naďalej pokračovať. Situácia sa má pritom skomplikovať predčasnými parlamentnými voľbami v Grécku, ktoré budú pre eurozónu extrémne dôležité. Ak tam totiž vyhrá politická strana Syriza, ktorá odmieta úsporný program, je dosť možné, že Grécko opustí eurozónu.