Úvod Zaujímavosti Oculus vyrobil vlastný film pre virtuálnu realitu

Oculus vyrobil vlastný film pre virtuálnu realitu

1

Poznáte Oculus Rift? Toto zariadenie sa už niekoľkokrát objavilo na rôznych výstavách techniky a vždy sa tešilo veľkému záujmu ľudí. Tento rok sa na CES 2015 objavila poriadne vylepšená verzia. Firma jej využitie vidí, samozrejme, v hrách, no zdá sa, že by sme využitie virtuálnej reality mohli nájsť aj v kinách.

Oculus totiž nedávno založil filmové štúdio Story Studio a vyrobil svoj prvý film s názvom Lost (stratený). Ten bude premietať na Sundance Film Festivale, i keď slovo premietať nie je úplne správne. Pozrieť si ho totiž môžete iba pomocou zariadenia Oculus Rift.

Nejde o žiadnu hodinovú snímku. Lost má iba päť minút, no celkové trvanie filmu sa môže líšiť podľa toho, ako sa naň pozeráte. Podľa slov režiséra všetko záleží na reakciách diváka. Minimálna dĺžka filmu je tri a pol minúty, maximálna až desať.

To je veľmi zaujímavé. Ak sa podobný spôsob výroby filmov uchytí, bude to znamenať revolúciu v oblasti kinematografie. Rozhodne väčšiu, ako prvé snímky so zvukom alebo s farbami. Oculus Rift sa nakoniec do bežného života nemusí dostať ako herné zariadenie, ale ako unikátny nástroj na sledovanie filmov. Podobne, ako na začiatku dvadsiateho storočia, vyrastú prvé kiná, tentokrát však bez plátna, s množstvom zariadení na vstup do virtuálnej reality. Celkom pekná vízia budúcnosti, čo poviete?

Momentálne však Story Studio stojí pred otázkou, ako natáčať tento nový typ filmov? Dnes sa všetko točí okolo pevnej perspektívy. V podstate vidíte a počujete to, čo režisér chce, aby ste videli a počuli. Oculus však budúcnosť kinematografie vidí vo filmoch, ktoré sa prispôsobia divákovi a ukážu mu to, čo chce vidieť on.