Úvod Novinky Zaujímavosti Nemecko chce digitálnu nezávislosť: Vyhradí špeciálnu diaľnicu pre testovanie autonómnych vozidiel

Nemecko chce digitálnu nezávislosť: Vyhradí špeciálnu diaľnicu pre testovanie autonómnych vozidiel

6
Autonómne vozidlo Audi A7 (zdroj: twitter.com)

Jeden z najväčších európskych výrobcov áut prezradil plány budovania dopravnej infraštruktúry pre samo-jazdiace vozidlá. Podľa slov nemeckého ministra dopravy premení krajina časť bavorskej diaľnice A9 Autobahn na miesto, kde budú mocť popredné domáce automobilky testovať pokročilú robotickú technológiu so štyrmi kolesami.

Projekt je kľúčom k zaisteniu digitálnej suverenity,“ znie časť textu z webu RT, pričom ten citoval ministra dopravy, Alexandra Dobrinta. Jeho slová zazneli v rozhovore pre Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Nemecko sa tak chce projektom ‚Digitales Testfeld Autobahn‘ vyhnúť produktom, dátovým riešeniam a celkovej závislosti na zahraničných korporáciach z Ázie a Ameriky, ako je napríklad Google alebo úspešná Tesla, pričom štart počiatočnej fáze projektu začne ešte tento rok.

Budú tam môcť jazdiť autá s asistovaným jazdením a neskôr i plno-automatizované autá,“ prezradil A. Dobrint.

https://www.youtube.com/watch?v=eOYsI1cqUrw

Digitalizovanú diaľnicu vybudujú tak, aby vyhovovala požiadavkám nemeckej autonómnej technológie. Vo výbave takejto modernej cesty teda nesmú chýbať zariadenia, umožňujúce vzájomnú komunikáciu medzi automobilmi a ani senzory pre sledovanie aktuálnej dopravnej situácie.

Nemecko, veľký európsky výrobca áut, chce robotickú automobilovú technológiu, ktorá nie je závislá na zahraničných spoločnostiach, uviedol minister,“ informuje v článku RT.

NEPREHLIADNITE: 1 auto, 880 km a žiadny šofér: Audi ukáže na CES 2015 budúcnosť

Internetový gigant Google už dlhšie realizuje vývoj a výskum vlastných tzv. ‚autonómnych vozidiel‘, ktoré zvládnu odšoférovať určitú vzdialenosť z bodu A do bodu B bez jediného zásahu človeka. K tomu potrebujú určitú technologickú výbavu, vrátane niekoľkých senzorov, špeciálnych antén, 3D kamier, skenerov či dokonca radarov.

Na podujatie CES 2015 v Las Vegas dorazila nová generácia Audi A7; cestu dlhú takmer 900 kilometrov zvládlo vozidlo vďaka pokročilému samostatnému systému bez aktívnej asistencie živého šoféra.