Úvod Výrobcovia Intel Intel začína vyrábať 14nm mobilné procesory Cherry Trail určené pre tablety

Intel začína vyrábať 14nm mobilné procesory Cherry Trail určené pre tablety

6

Intel možno ešte stále čaká na svoj veľký prielom v oblastí mobilných čipsetov pre smartfóny, no vo svete tabletov už svoje meno má. Aj preto momentálne začína s výrobou nových procesorov Cherry Trail pre tablety, ktoré by mali byť dostupné už v prvej polovici 2015.

V čom je nový čipset od Intelu výnimočný? Nuž, táto firma je, čo sa týka výpočtových technológií, o čosi ďalej, než zvyšok sveta. Vlastní tie najmodernejšie továrne a svoj nový procesor Cherry Trail vyrába 14 nm výrobným procesom. Vďaka tomu sú tranzistory menšie ako v prípade konkurencie, ktorá len nedávno prešla na 20 nm technológiu. Tým pádom je celý čipset menší, vojde sa naň viac tranzistorov a nespotrebováva toľko energie.

Cherry Trail tiež disponuje výkonným grafickým čipom. Ide o zoštíhlenú verziu z high-end série Broadwell procesorov od Intelu. V podstate sa dá povedať, že Cherry Trail ponúka grafiku porovnateľnú s notebookmi.

GPU však disponuje menším počtom tzv. execution units (vybavovacích jednotiek), než jeho väčší brat zo sveta počítačov. Podľa všetkého ich má 16, zatiaľ čo v Intel HD 5500 ich nájdete 24 a v high-end sérii HD 6000 až 48. Cherry Trail tiež môže byť spárovaný so sériou XMM 726x LTE modemov od Intelu. V minuloročnej generácii bol problém práve s podporou LTE, ktorú Intel takto elegantne vyriešil.

Brali by ste tablet s takouto nálepkou?
Brali by ste tablet s takouto nálepkou?
 Zdroj: AA