Koncept Galaxy S6

Nadchádzajúca vlajková loď Samsungu, Galaxy S6, bude s najväčšou pravdepodobnosťou používať čipset Exynos 7420 a nie riešenie od Qualcommu. Pre juhokórejského výrobcu je to veľké a dôležité rozhodnutie, ktorým v podstate Qualcommu vyhlásil vojnu. Preto je dôležité, aby dokázal, že Exynos 7420 sa najnovšiemu čipsetu Snapdragon 810 vyrovná na každej úrovni, prípadne ho aj prekoná.

Exynos 7420 bol nedávno testovaný benchmarkovou aplikáciou Geekbench. Výsledky sa dostali na internet a musíme uznať, že sú veľmi zaujímavé. Výsledok výkonu jedného jadra je 1520, zatiaľ čo všetky (štyri) jadrá dokopy dosiahli skóre 5478. Kvôli taktu 1,5 GHz sa dá predpokladať, že ide o menej výkonné štvorjadro s jadrami Cortex-A53.

Exynos 7420 je totiž založený na architektúre big.LITTLE. V podstate sa skladá z dvoch štvorjadrových procesorov. Menej výkonné jadrá (Cortex-A53) bude mobil využívať pri jednoduchších úlohách, zatiaľ čo štvorica jadier Cortex-A57 sa zapojí do náročnejších procesov.

Výsledok benchmarku je skutočne zaujímavý. Maximálny potenciál nového čipsetu od Samsungu teda zatiaľ odhalený nebol, ale je jasné, že to bude poriadne monštrum. Benchmark pravdepodobne bežal na jednom z testovacích modelov Galaxy S6. Telefón bol vybavený 3 GB pamäte RAM, čo je v rozpore so špekuláciami o tom, že nová vlajková loď už bude mať 4 GB RAM.

geekbench  galaxy s6