Ak má Česko a Slovensko niečo spoločné, budú to hlúpe zákony. Pripravované spoplatnenie Wi-Fi sa totiž inak opísať nedá.

O čo ide? V podstate je to celkom jednoduché. Wi-Fi, 3G, LTE a v podstate všetky tieto technológie využívajú určité frekvencie, ktoré patria do elektromagnetického pásma. Niektoré sú spoplatnené a dajú sa kúpiť. Napríklad minulý rok bola na Slovenskou veľká aukcia, v ktorej operátori dražili frekvencie pre LTE siete. Tie už nik iný používať nemôže

Na druhej strane tu máme frekvencie, na ktorých použitie nepotrebujete licenciu. Medzi najznámejšie z nich sa radí 2,4 GHz a 5 GHz, ktoré využíva Wi-Fi. V Česku je viac než štvrtina domácností pripojená do siete týmto spôsobom. Dôvodov je hneď niekoľko. Medzi tie najdôležitejšie patrí nízka cena.

Štát však plánuje toto komerčné využívanie Wi-Fi spoplatniť. Medzi malými poskytovateľmi internetu teraz vypukla poriadna panika. Ak zákon nakoniec prejde, nebudú schopní konkurovať operátorom. Ceny by museli zdvihnúť o niekoľko stoviek korún.

Nekomerčné využívanie Wi-Fi v domácnostiach, samozrejme, spoplatnené nebude. Nový zákon sa týka iba malých firiem, pre ktoré bude pravdepodobne likvidačný. Ako však táto myšlienka vôbec vznikla?

Nuž, vychádza z požiadavky EÚ na zaistenie voľnej hospodárskej súťaže a nediskriminačných podmienok. Ak jeden za frekvencie platí a druhý nie, je to jasná diskriminácia. Až na to, že veľkí poskytovatelia používajú platené frekvencie a svojím signálom pokryjú veľké územia, zatiaľ čo tí malí využívajú Wi-Fi, teda voľné frekvencie, a svojím signálom môžu pokryť iba niekoľko domácností. To kvôli tomu, aby nevznikalo rušenie.

Tak ako tak, spoplatniť Wi-Fi je veľmi kontroverzné. V Európskej Únii to zatiaľ nikomu nenapadlo a dúfajme, že návrh v Česku neprejde. Nie len, že by o živobytie prišlo veľa ľudí, ale vytvoril by sa tak nebezpečný príklad, ktorý by mohli nasledovať aj ďalšie štáty, na čele s tým naším.

Aký názor na to máte? Je spoplatnenie Wi-Fi dobrým, alebo naopak zlým krokom?