Úvod Zaujímavosti Budúcnosť poľnohospodárstva je v obrovských budovách a miliónoch LED svetiel

Budúcnosť poľnohospodárstva je v obrovských budovách a miliónoch LED svetiel

23

História poľnohospodárstva začína približne pred 10 000 rokmi, keď ľudia prišli na to, rastliny nemusia stále len hľadať na lúkach a v lesoch. Stačí, ak ich zasadia do zeme, a o niekoľko týždňov im vyrastú priamo pred domovom.

Iste, všetci vieme, ako pestovanie funguje. Faktom však je, že od jeho prvopočiatkov sa toho veľa nezmenilo. Stále sme závislí na počasí a ročnom období. Používame síce novodobú techniku ako kombajny a traktory, svoju úrodu striekame látkami, ktoré hubia škodcov a choroby, no v konečnom dôsledku vždy všetko závisí na rozmaroch prírody. Nebolo by lepšie premiestniť polia do veľkých budov s ostrým LED svetlom?

Na prvý pohľad je táto myšlienka hlúpa, no má veľa pozitív. Tým najväčším je určite nezávislosť na počasí, no takáto továreň tiež dokáže vyprodukovať omnoho viac potravín, než obyčajné polia. V Japonsku existuje továreň na šaláty. Denne ich vypestuje až 10 000 a to aj napriek svojej malej rozlohe. Japonci v nej dokážu vypestovať stokrát viac šalátov, ako na normálnych poliach. V najbližších rokoch plánujú podobné budovy postaviť v Číne a v Mongolsku.

Ak si myslíte, že tento typ pestovania je nákladný a nerentabilný, mýlite sa. Vďaka využitiu LED osvetlenia miesto žiariviek je vlastne produkcia šalátov v továrni o 40% lacnejšia, než na poliach. Netreba totiž naftu pre traktory, kombajny, nie sú nutné tak drahé postreky a zbieranie úrody je viac menej automatické. Do budúcnosti sa dokonca plánujú plne automatické továrne, ktoré budú napájané solárnymi panelmi. Výsledkom teda bude veľké množstvo veľmi lacného jedla, čo je dobrá zbraň v boji proti hladu na Zemi.

Čo si myslíte o takomto pestovaní potravín?

inside-agriculture-2
inside-agriculture-4
inside-agriculture-3 (1)
inside-agriculture-5
inside-agriculture