Úvod Aplikácie Polícii v USA prekáža funkcionalita aplikácie Waze: Môže byť vraj zneužitá kriminálnikmi

Polícii v USA prekáža funkcionalita aplikácie Waze: Môže byť vraj zneužitá kriminálnikmi

2
Aplikácia Waze (zdroj: fb.com)

Americká polícia má veľké výhrady voči známej navigačnej aplikácii Waze. Tú má už dlhší čas pod svojimi krídlami internetový gigant Google. Softvér údajne môže napomôcť tým, ktorí prechovávajú voči policajtom kriminálne úmysly. 

Waze slúži ako osobný asistent pri navigácii do určeného bodu. Dokáže však zobraziť na mape aj informácie ako lokality okolitých prevádzok či dokonca aktuálne pozície policajných hliadok. Tie nahlasujú používatelia, ak nejakú po ceste videli.

30. decembra bol dokonca Google odoslaný dopis od Charlieho Becka, miestneho šéfa LAPD, kde vyjadril znepokojenie a obavy z populárnej lokalizačnej funkcionality.

Som presvedčený, že vaša spoločnosť nezamýšľala poskytnúť aplikáciu Waze na umožnenie páchania kriminálnej činnosti za použitia nevedomej Waze-komunity a ich pátrania po výskyte policajtov,“ znie časť textu z listu pre Google od šéfa polície v LA.

Vďaka akvizícii z roku 2013 sa stala Waze súčasťou Google; celý obchod stále takmer jednu miliard amerických dolárov.

Gigant zatiaľ na sťažnosti neodpovedal.

Hlásenie policajných hliadok je skutočné jednoduché  (zdroj: play.google.com)
Hlásenie policajných hliadok je skutočné jednoduché (zdroj: play.google.com)

Spravodajský web Associated Press uvádza, že doteraz neboli zaznamenané žiadne priamé prepojenia pri zrealizovaných útokoch na políciu; Ch. Beck ale prezradil zneužitie nahlásenej pozície členov NYPD, kde mala v nedávnom streleckom útoku prsty vraj i samotná aplikácia.

Instagram-účet strelca v tomto prípade obsahuje screenshot z Waze, a to vrátane ostatných správ ohrozujúcich políciu,“ informuje AP.

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=com.waze&hl=sk“]