Úvod Novinky AndroidPortal.sk má nový dizajn: Pomôžte nám ho vyladiť!

AndroidPortal.sk má nový dizajn: Pomôžte nám ho vyladiť!

Nový dizajn otvára nové možnosti pri tvorbe krajších a kvalitnejších článkov, ktoré nám starý dizajn nedokázal poskytnúť.

44

Ak nás sledujete pravidelne, dnes ráno alebo na obed, podľa toho, kedy ste nás dnes navštívili prvýkrát ste si asi všimli, že náš web prešiel obrovskou zmenou dizajnu.

V tomto článku vám vysvetlíme, prečo sme dizajn zmenili, prečo sa už nemôžeme vrátiť k starému a prečo budeme takmer všetci (pevne dúfame) spokojnejší s tým novým.

V prvom rade, zmena dizajnu nie je ľahká vec. Či ho už menia obrovské spoločnosti alebo malé blogy, ľudia si to všimnú a z toho, na čo boli zvyknutí sa stane nový priestor, v ktorom sa zatiaľ tak dobre neorientujú. Vedzte však, že všetko robíme s jedným cieľom, spraviť z AndroidPortal.sk príjemnejšie miesto pre čítanie článkov, diskusie a zdieľanie zaujímavých príbehov. Starý dizajn nám už v tomto neslúžil tak, ako by sme očakávali a ako by ste si zaslúžili a preto sme sa rozhodli na zmenu a menšiu či väčšiu aktualizáciu.

Viac, lepšie a rýchlejšie

Nový dizajn má niekoľko veľkých výhod. Jednou z nich je zvýšenie výkonu a tým pádom aj rýchlosti načítania. Prvé merania naznačili, že rýchlosť načítania pre koncového užívateľa sa v priemere zvýšila 2 až 2,5-násobne. To je poriadny rozdiel, ktorý si, pevne veríme, všimneme všetci, či už skôr alebo neskôr. To všetko pri tom, ako sa vám načítava podstatne viac obsahu.

Malé veci robia veľké rozdiely

Jedna vec, podľa ktorej sme pre vás pripravovali nový dizajn boli maličkosti, ktoré dotvárajú pekný celok. Je ich obrovský počet, od lepšieho zdieľania na sociálne siete, lepšie výsledky v Google (napríklad hviezdičky pri recenziách), lepšou integráciou YouTube videí až po lepšiu kontrolu nad typografiou, teda písmom využitým pri písaní. Zmien je naozaj neúrekom.

Plno veľkých zmien

Najdôležitejšou súčasťou nášho webu je samotný článok. Nie je to ani titulka, ani žiadna iná stránka. Je to jednoduché zobrazenie článku, ktorý si k nám prídete prečítať. Aj preto som veľmi rád, že od dnes máme k dispozícii arzenál možností pre vytváranie kvalitnejších a oku viac lahodiacich článkov. Redaktori majú po ruke nástroje, ktoré namiesto manuálneho písania v html kóde jednoducho naklikajú, čím sa celý proces tvorby článku zrýchli a spríjemní.

Pri čítaní článku, kde naši čitatelia trávia najviac času, už nájdete staronový layout. Na vrchu titulný obrázok, nižšie už text článku. Pre väčší komfort sme pridali nové tlačidlá pre zdieľanie, vedľa ktorých sa nachádza celkový počet zdieľaní. To však nie je všetko, v priebehu nasledujúcich dní a týždňov sa stretnete s novými a zaujímavými layoutami, teda dizajnami článkov, ktoré spoja pekný dizajn a zaujímavú tému článku v jeden celok.

Modulárny dizajn titulky

Neprekvapujúce, aj keď možno zaujímavé je to, že keď sa mení dizajn, väčšina ľudí okamžite analyzuje titulku a to aj napriek tomu, že najviac času trávia čítaním článkov. Aj preto bolo našou prioritou prísť s riešením, ktoré má hlavu aj pätu. Zároveň sme nechceli, aby vyzerala úplne rovnako ako plno ďalších webov.

Čo myslím pod slovom „modulárny dizajn“? Doteraz sme na AndroidPortal.sk používali titulku, ktorá zobrazovala len tie najnovšie články a nič iné. V mnohých smeroch ideálne riešenie, v mnohých smeroch pravý opak a zbytočné problémy pri tom, keď sme sa s tým niečo snažili spraviť.

Modulárny dizajn titulky funguje na základe blokov, ktoré môžeme voľne premiestňovať, upravovať, odoberať a pridávať. Na vrchu nájdete tip na najaktuálnejší článok, pod ktorým sa nachádza kompaktnejší a stále farebný prehľad najzaujímavejších článkov. Pod ním sa už tak, ako bolo zvykom, objavia ďalšie najnovšie novinky.

Nižšie po novom nájdete prehľad najnovších recenzií, ktoré by ste nemali prehliadnuť a pod nimi už opäť zvyšok najnovších článkov. Novinkou je prehľad článkov z kategórie „Stručne,“ ktorý bude slúžiť pre rýchle novinky. Je férové, aby ste ešte pred kliknutím vedeli, že máte očakávať kratší, stručnejší článok a presne na to slúži táto mini-sekcia. Spomenul som, že na titulke nenájdete dva rovnaké články?

Titulka je teda, ako vidíte, jednoduchá. Má však obrovskú výhodu a to tú, že s ňou môžeme manipulovať, vylepšovať ju a všetko ostatné čo som spomenul. Na základe prvých postrehov sme dnes ešte pred napísaním tohto článku sekciu „Stručne“ presunuli úplne napravo a pridali k nej obrázky. Vďaka všetkým, ktorí to navrhli!

Nápady a návrhy

Ešte nikdy sa nám nepodarilo spraviť webdizajn hneď na prvýkrát s tým, že potom ostali spokojní úplne všetci a popravde, nikdy sa to asi ani nepodarí. Tomu rozumieme. Chceme vám však dať príležitosť navrhnúť zmeny, ktoré by ste chceli vidieť, resp. napísať nám, čo vám na novom dizajne prekáža najviac a čo sa vám naopak páči najviac. Verím, že počet pozitív preváži počet prípadných negatív a spoločne si tak užijeme všetko, čo nám nový dizajn prináša.

Vopred vďaka za vaše postrehy, verím, že to spoločnými silami dotiahneme do úspešného konca! :)