Podľa Toda Beadsyho, bezpečnostného analytika z Rapid7, sú všetky verzie Androidu nižšie ako 4.4 KitKat vážne ohrozené. Bezpečnostná chyba z nich robí ľahký cieľ pre hackerov.

Zdá sa, že vinníkom je bug, ktorý bol nájdený v Android WebView, čo je neoddeliteľnou súčasťou Androidu 4.3 a starších verzií. Dovoľuje totiž zobraziť online obsah aplikácie. Funguje tiež pri množstve ďalších základných služieb v Androide. To samozrejme vytvára nebezpečnú štrbinu v celom systéme.

Bugom je zasiahnutých približne 939 miliónov užívateľov, ktorí vlastnia staršie smartfóny, čo je vážny problém. Mohlo by sa teda zdať, že Google už pilne pracuje na jeho vyriešení. Nanešťastie, tomu tak nie je.

„Ak je problém s verziou staršou ako 4.4 KitKat, obvykle ju neopravujeme, ale privítame akékoľvek pokusy o opravu. Okrem upozornenia výrobcov, nie sme schopní riešiť oznámenia o chybách, ak nám neprídu spolu so záplatou,“ povedal Google Tedovi Beardslymu.

V podstate to teda znamená, že Google o staršie verzie nemá záujem a je príliš lenivý zaoberať sa nimi, pokiaľ mu riešenie nepríde na zlatom podnose.

Našťastie, zariadenia bežiace na Androide 4.4 KitKat a 5.0 Lollipop sú v bezpečí. Používajú totiž trochu iný kód a WebView ich teda neohrozuje.